Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Maximale kostengrens NHG gaat omhoog!

De NHG grens volgt de gemiddelde koopsom. Omdat de prijzen voor woningen het afgelopen half jaar weer zijn gestegen, stijgt de NHG kostengrens mee. In dit artikel leggen wij je uit waarom dit is, en wat hiervan jouw voordeel kan zijn.

Wat is de kostengrens?

De kostengrens bij Nationale Hypotheek Garantie betekent de grens tot waar je kosten mag maken voor de aankoop van de nieuwe eigen woning. Tot en met 31-12-2021 is die kostengrens €325.000,-. Dit betekent dat je investering niet hoger mag zijn dan dit bedrag. De investering bestaat óf alleen uit de koopsom, of uit een koopsom en een verbouwing. Belangrijk is dat de verbouwing alleen meegenomen wordt als deze ook een onderdeel is van de hypotheekaanvraag.

Waarom volgt NHG de kostengrens?

NHG, ofwel Nationale Hypotheek Garantie, is een garantiefonds voor eigenwoningbezitters die een woning kopen tot maximaal de gemiddelde woningprijs. Althans, zo was het ooit bedoeld. Omdat de gemiddelde woningprijs fors gestegen is, is de een-op-een koppeling losgelaten. Toch is het de bedoeling dat de kostengrens de markt volgt. Daarom wordt de kostengrens ook per 01-01-2022 weer verhoogd.

Wat wordt de nieuwe kostengrens?

De kostengrens voor Nationale Hypotheek Garantie wordt per 01-01-2022 verhoogd naar €355.000,00. Dit betekent dat je een woning met Nationale Hypotheekgarantie kan kopen voor een maximale koopsom/investering van €355.000,00

Waarom zou ik NHG willen?

NHG kent een aantal mooie voordelen. De twee belangrijkste zijn:

  1. als je ooit moet verkopen en bij die verkoop ontstaat een restschuld, dan betaalt de NHG de restschuld. Let wel! Er moet sprake zijn van noodzakelijke verkoop en de NHG stelt enkele voorwaarden. Welke deze zijn, leggen we je graag uit in een persoonlijk gesprek. Restschuld is het saldo van verkoopopbrengst minus openstaande schuld. Het is dus niet zo dat NHG de waardedaling an sich dekt.
  2. de bank loopt door deze garantie minder risico, daarom krijg je mogelijk een lagere rente. Het verschil kan oplopen tot ca 0,5%-punt. Of het verschil voor jou ook zo groot is rekenen wij graag voor je uit.

Wat betekent dit concreet?

De verhoging biedt 1 heel belangrijk voordeel. Je maakt simpelweg meer kans op de woningmarkt als je een hoger bedrag tegen een lagere rente kunt financieren. Omdat de lening goedkoper wordt, kan je mogelijk meer lenen.

Wat zijn de gevolgen voor een starterslening?

De startersleningen, als de gemeente daar aan mee doet, volgen de NHG grens. Dus ook de maximale koopsom voor woningen waarbij gebruik gemaakt wordt van een starterslening zal stijgen.

Wat verandert er nog meer?

Om deel te nemen aan het garantiefonds van NHG, moet bij het aangaan van de lening eenmaal een geldbedrag worden ingelegd. De zogenoemde NHG-provisie. Deze daalt per 01-01-2022 van 0,7% naar 0,6%. Stel je leent €355.000,00 en vraagt NHG aan, dan daalt de provisie met €355,00. De provisie is net als onze advieskosten fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×