Verhuur protocol
Selectieprocedure verhuur
Voor alle panden die worden verhuurd via VIND Makelaardij geldt dezelfde selectieprocedure. Deze procedure is te allen tijde te raadplegen op onze website. Indien er een nieuwe versie van deze selectieprocedure wordt gehanteerd, wordt deze ook op onze website gepubliceerd.
Presentatie van aanbod
VIND Makelaardij is vrij om te bepalen een woning al dan niet op alle gangbare websites te publiceren. Het kan per woning verschillen of deze wel of niet op Funda, Pararius of aanverwante websites wordt geplaatst. Voor het meeste aanbod volg je onze website www.vindmakelaardij.nl/aanbod/ en volg je onze socials in Maastricht.
Aanvragen bezichtiging
Om uitgenodigd te worden voor een bezichtiging dien je via onze website kenbaar te maken dat je interesse hebt. E-mails en aanvragen via de website worden op volgorde van binnenkomst behandeld.
Huurscreen
VIND Makelaardij maakt gebruik van het online systeem Huurscreen. Via dit platform kan je de door ons gewenste documenten en informatie aanleveren. Zo zorgen we ervoor dat de selectieprocedure eerlijk verloopt. Documenten anders aanleveren dan via Huurscreen is niet mogelijk.
Heb ik altijd recht op een bezichtiging?
Nee, helaas. We kunnen niet bij ieder object alle geïnteresseerden uitnodigen. Dit is door de enorme drukte bij de meeste objecten nog altijd niet werkbaar. Daarom wordt er op voorhand een selectie gemaakt. Welke selectiecriteria leidend zijn is op voorhand volledig transparant en inzichtelijk. Dit wordt per object gecommuniceerd. In de basis wordt er op de volgende criteria geselecteerd:
- Financiële check
- Inkomen;
- Overige lasten;
- Algemene geschiktheid
- Gezinssamenstelling ten opzichte van het object is daarin van belang;
- Wensen t.a.v. periode van verhuur.
- Periode dat je bij ons kantoor staat ingeschreven voor een huurwoning;
- Bij gelijke geschiktheid worden de personen die het langst staan ingeschreven als eerste uitgenodigd. Opnieuw uit eigen beweging reageren op nieuw aanbod is een vereiste.
Is het mogelijk dat de makelaar de bezichtiging voortijdig annuleert?
Ja, dat is mogelijk. Als een andere kandidaat huurder na een bezichtiging kenbaar maakt interesse te hebben, kan het zijn dat deze de woning direct krijgt toegewezen. Iedereen die een bezichtiging heeft gehad krijgt de mogelijkheid om de interesse kenbaar te maken. Maar waarom wacht de makelaar dan niet tot alle bezichtigingen zijn geweest? Soms moet er snel gehandeld kunnen worden. De meeste huurwoningen komen op korte termijn beschikbaar. Daardoor is het voor de verhuurder niet altijd wenselijk om lange tijd te wachten tot alle bezichtigingen zijn geweest. Idealiter zijn de bezichtigingen allemaal dicht op elkaar en komt deze situatie niet voor. Maar uitsluiten kunnen we het ook niet.
Wanneer heb je een optie, en wat houdt dat in?
Na een bezichtiging kan je kenbaar maken of je een optie wilt nemen. Een optie wordt enkel toegekend aan kandidaat huurders die een bezichtiging hebben gehad. Maar wat als er meerdere kijkers een optie willen nemen? Op basis van de selectiecriteria die op voorhand worden gecommuniceerd selecteren wij als makelaarskantoor de kandidaat die we aan onze opdrachtgever voordragen als kandidaat huurder. Op het moment dat wij iemand voorstellen aan de verhuurder, heb je als kandidaat huurder een optie van 2 werkdagen. Binnen deze periode werk je mee aan eventueel aanvullende screeningsvragen en laat je weten of je definitief een huurovereenkomst aan wilt gaan. Zo ja, dan stellen we de huurovereenkomst voor je op.
Screening
Onderdeel van de selectieprocedure is uiteraard een screening. Hierbij wordt jij als potentiële huurder onder andere gescreend op financiële zekerheid. Eventueel kunnen er aanvullende vragen gesteld worden. Het staat verhuurder vrij om na afloop van de screening de optie in te trekken en het object toe te wijzen aan een andere kandidaat. Als een optie wordt ingetrokken, wordt dat op een transparante wijze gecommuniceerd.
In eerste instantie wordt een basisscreening gedaan waarbij de kandidaat op goed vertrouwen zelf informatie mag aanleveren. Nadat er een optie wordt verstrekt, vindt een uitgebreide screening plaats waarbij de ingevulde informatie wordt geverifieerd.
Welke extra screening wordt mogelijk gevraagd?
Nadat een optie wordt verstrekt worden de volgende gegevens opgevraagd.
- Identiteit vaststellen met DigiD, of paspoort met selfiescan/paspoortcheck;
- Inkomen vaststellen met DigiD, of bankkoppeling (PSD2);
- Loonstroken van de afgelopen 3 maanden
- Verzoek tot bewijs dienstverband (arbeidsovereenkomst of werkgeversverklaring) Het is mogelijk dat dit bij de werkgever geverifieerd wordt.
- Verder voeren wij zelfstandig een creditcheck én een Wwft screening uit. Mogelijk komen uit deze screening aanvullende vragen.
- In het geval dat een aspirant huurder ondernemer is, willen we minimaal 1 IB-aangifte zien waaruit de jaarcijfers blijken. Willen we van meerdere jaren IB-aangiftes zien staat het ons vrij om daar naar te vragen. Hou er rekening mee dat we altijd recente cijfers willen zien. Loopt de administratie achter, of heb je simpelweg nog geen aangifte gedaan, kan het zijn dat je niet in aanmerking komt voor het huren van de woning die we aanbieden.
- Op de dag van de oplevering wordt er ook nog om een geldig en origineel identificatiebewijs gevraagd.
Waarborgsom
Voor alle objecten die door VIND Makelaardij worden verhuurd, verlangen we een waarborgsom van 2 maal de maandhuur. Deze waarborgsom dient voorafgaande aan de sleuteloverdracht op de desbetreffende rekening te worden gestort. Het rekeningnummer wordt in de huurovereenkomst gecommuniceerd.
Oplevering
De oplevering is niet per definitie op de eerste van de volgende maand. Bij voorkeur vindt de oplevering plaats binnen 15 dagen nadat de optie is verstrekt.
Bij de oplevering zal altijd, als laatste check, een fysiek en geldig identiteitsbewijs worden gevraagd.
Geen kamerbewoning
De woningen die wij aanbieden zijn niet geschikt voor kamerbewoning. Verhuur vindt alleen plaats aan kandidaten met een eigen volwaardig inkomen. Eventuele garantstellingen door ouders doen daar niets aan af. Ook heeft het niet onze voorkeur om het appartement te verhuren aan twee vrienden, zonder relatie. Dit laatste wordt pas bespreekbaar als er geen alleenstaande of koppel kan worden gevonden die geschikt is voor de woning.
Er geldt een minimale periode voor de huurovereenkomst
De verhuurder geeft ons van tevoren aan of er een gewenste minimale verhuurperiode is. Doorgaans is dit 12 of 24 maanden. Dit betekent dat we in eerste instantie op zoek zijn naar kandidaten die bereidt zijn om daar medewerking aan te verlenen. Lukt dit niet, dan zijn andere periodes bespreekbaar.
Waarborgsom
De waarborgsom is altijd twee maal de maandhuur. Meer of minder is niet bespreekbaar. Minder is niet wenselijk aan de zijde van de verhuurder, en meer dan twee maanden is wettelijk verboden. Een hogere waarborgsom is daarmee ook onvoldoende om te weinig inkomen te compenseren.