Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Wat zijn de kosten koper (k.k.)?

Kosten koper

Kopers van een huis moeten rekening houden met de kosten voor het krijgen van het huis op naam én met de financieringskosten, ofwel de kosten koper. Hoe hoog deze kosten oplopen verschilt en is mogelijk ook nog afhankelijk van je leeftijd. Wij vertellen je hier graag meer over.

Na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract, kun je de financiering regelen en voorbereidingen treffen voor de overdracht bij de notaris. Waarschijnlijk heb je er weken of maanden de tijd voor. Tot de overdracht bij de notaris maak je nog bepaalde kosten en de notaris zelf kost ook geld. Bij de notaris reken je mogelijk ook nog de overdrachtsbelasting af. Wij nemen jou stap voor stap mee in het proces en leggen uit welke kosten je kunt verwachten.

Huizen bezichtigen

De zoektocht naar een woning is niet altijd makkelijk. Je kunt er daarom voor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen. Dit heeft als voordeel dat je een professional achter de hand hebt die kritisch met jou meekijkt en jou kan adviseren over het uitbrengen van een bod. Met hulp van een aankoopmakelaar, soms in combinatie met een hypotheekadviseur, breng je een strategisch uitgedacht bod uit, na een gedegen analyse van je financiële mogelijkheden. Zo maximaliseer jij de slagingskans bij het bieden op een woning. De financieel adviseur brengt precies in kaart hoe ver je financieel kan gaan wat betreft je hypotheek. De aankoopmakelaar bepaalt vervolgens hoe ver je financieel moet gaan en welke voorwaarden belangrijk zijn om kans te maken op het winnende bod. De kosten voor aankoopmakelaardij verschillen per makelaar.

Het huis is gekocht, nu de financiering nog

Onze hypotheekadviseur brengt jou advies- en bemiddelingskosten in rekening. Het tarief verschilt, maar uitgaande van een onafhankelijk hypotheekadviseur kun je rekening houden met €2.000 tot €3.500 aan kosten (kosten koper). Voor de financiering heb je waarschijnlijk ook een taxatie nodig. Dit zorgt voor een kostenpost van €600 tot €800. Mogelijk laat je ook nog een bouwkundige keuring uitvoeren (ongeveer €750) en moet je een bankgarantie (ongeveer €350) regelen. Voor een hypotheek met NHG betaal je ook nog een borgtochtprovisie van 0,6% van het hypotheekbedrag. Dit valt dus allemaal onder de kosten koper.

Bij de notaris moet je ook nog afrekenen

De notariskosten hebben betrekking op de overdracht van het huis en het vestigen van de hypotheek op het huis. Hiervoor kun je uitgaan van €1.000 tot €1.500 in totaal. Bij de notaris reken je ook af met de Belastingdienst. Je betaalt namelijk 2% overdrachtsbelasting. Jonge kopers tot 35 jaar oud kunnen hiervoor vrijgesteld zijn. De vrijstelling is alleen van toepassing bij een eerste koopwoning en is niet geldig bij woningen met een waarde van meer dan €400.000.

Belastingvoordeel op de kosten koper

Een deel van de kosten koper kun je meenemen in de aangifte inkomstenbelasting over het betreffende jaar. De volgende kosten kun je in mindering brengen op het inkomen:

  • Advies- en bemiddelingskosten hypotheekadviseur
  • Notariskosten voor het vestigen van de hypotheek op het huis
  • Taxatiekosten voor de hypotheek
  • Borgtochtprovisie NHG (indien van toepassing)
  • Kadastrale rechten voor de hypotheekakte

Door de teruggave betaalt de Belastingdienst eigenlijk mee aan de kosten die je maakt voor het kopen van een huis.

Ben jij benieuwd wat VIND voor jouw kan betekenen in je zoektocht naar je nieuwe woning? Neem dan gerust even contact met ons op!

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×