Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

981000 woningen nodig vóór in 2031

Gigantisch woningtekort

Het woningtekort in Nederland blijft groeien en heeft afgelopen jaar een nieuw hoogtepunt bereikt, zo blijkt uit onderzoek van ABF Research. Het tekort bedraagt momenteel 390.000 woningen, wat een stijging van 75.000 woningen is ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze cijfers, afkomstig van een gerenommeerd onderzoeksbureau dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt, geven een duidelijk beeld van de huidige situatie.

Wat is de oorzaak van de groei in het tekort?

De voornaamste oorzaak van dit groeiende tekort is de sterke bevolkingsgroei, die hoger uitvalt dan aanvankelijk verwacht. Met name de vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne heeft bijgedragen aan deze groei. Het migratiesaldo, het verschil tussen het aantal mensen dat Nederland binnenkomt en het aantal dat vertrekt, is sinds 2014 gestaag gestegen volgens Business Insider. Deze onverwacht grote toename van de bevolking legt extra druk op de woningmarkt.

Hoewel de woningproductie momenteel een dip doormaakt, wordt verwacht dat deze situatie na 2025 zal verbeteren. ABF Research voorspelt een stijging in de bouw van woningen, wat deels te danken is aan investeringen van de overheid in infrastructuur en afspraken omtrent woningbouw, zoals de woondeals die demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting heeft gesloten met 35 regio’s om het woningtekort aan te pakken.

Het woningtekort verschilt echter per provincie. Noord-Brabant en Limburg, twee provincies in de regio waarin ons makelaarskantoor opereert, ervaren ook aanzienlijke tekorten. In 2023 varieert het tekort in deze provincies van 30.000 tot 58.000 woningen. Hoewel de situatie in 2035 en 2050 verbetert, is het nog steeds belangrijk om het huidige woningtekort serieus te nemen.

Wat kan je met deze informatie?

Voor potentiële klanten van ons makelaarskantoor in de regio Brabant en Limburg is het van belang om op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen op de woningmarkt. Het toenemende woningtekort kan invloed hebben op de beschikbaarheid en prijzen van woningen. Het is daarom essentieel om tijdig op zoek te gaan naar een geschikte woning en wellicht de hulp van een professionele makelaar in te schakelen.

Hoe nu verder?

Hoewel de prognoses voor de komende jaren enigszins optimistisch zijn, is het belangrijk om te beseffen dat het woningtekort een blijvend probleem is. De bevolkingsgroei, de veranderingen in huishoudens en de toenemende vergrijzing zullen de vraag naar woningen hoog houden. Het is van cruciaal belang dat er voldoende inspanningen worden geleverd om de woningproductie op peil te houden en te zorgen voor een evenwichtige en duurzame ontwikkeling van de woningmarkt.

Wat kunnen wij voor je doen?

Bij ons op kantoor begrijpen we de uitdagingen waar potentiële kopers in deze regio mee te maken hebben. We staan klaar om te helpen bij het vinden van een passende woning, rekening houdend met de huidige marktomstandigheden. Onze expertise en ervaring stellen ons in staat om klanten bij te staan in het vinden van hun droomhuis, zelfs in een uitdagende markt met een groeiend woningtekort.

Neem contact op met ons kantoor, zodat we je kunnen informeren over nieuwbouw, of bestaande bouw, in de regio.

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×