Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Afschaffen salderingsregeling zonnepanelen voorlopig van de baan

Goed nieuws voor eigenaars van zonnepanelen: de salderingsregeling blijft voorlopig intact. Het wetsvoorstel om de regeling vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen, heeft geen steun gekregen in de Eerste Kamer. Dit betekent dat zonnepanelenbezitters nog steeds kunnen profiteren van de voordelen van hun investering.

Tegenstemmers

De twee grootste partijen in de Eerste Kamer, BBB en GroenLinks/PvdA, hebben aangegeven tegen het wetsvoorstel te stemmen. Eerder hadden zij, samen met JA21, de Partij voor de Dieren en de SP, het voorstel al verworpen in de Tweede Kamer. Ook nu laten BBB en GroenLinks/PvdA weten geen voorstander te zijn van het afschaffen van de salderingsregeling. Ze zeggen te vrezen dat dit het kopen van zonnepanelen onbetaalbaar zal maken voor huishoudens met een lager inkomen.

Financiële aspecten

Demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie), die het afschaffen van de regeling steunt, wijst erop dat de overheid bij handhaving van de salderingsregeling jaarlijks 2,8 miljard euro incidenteel en 171 miljoen euro structureel misloopt. Een ander bezwaar van de huidige regeling is dat het stroomnet overbelast raakt. Het benutten van de teveel opgewekte elektriciteit binnen het eigen huis zou een betere oplossing zijn dan terugleveren.

Oneerlijk

En toch is er ook iets te zeggen voor het afschaffen van de salderingsregeling. Het lijkt op de lange termijn een onhoudbaar systeem. Wat het probleem is, is dat mensen met zonnepanelen nu energie opwekken op een moment dat die energie eigenlijk niets waard is. Op dat moment hebben we te veel aanbod en te weinig vraag. In de normale economie daalt dan de prijs. Maar niet die van zonne-energie. Die mag nu worden weggestreept tegen de dure energie in de wintermaanden. Goed bedoeld door de overheid, en het heeft gewerkt want waar je ook kijkt liggen zonnepanelen. Maar feitelijk is op dit moment de energie onnodig duur. Uiteindelijk betalen we met z’n alle die onnodig dure stroom. Vooral de mensen zonder zonnepanelen hebben daardoor dus een onnodig dure rekening.

Voor- en nadelen

Zowel het afschaffen als het behouden van de salderingsregeling heeft voor- en nadelen. Maar zolang er geen meerderheid is in de Eerste Kamer voor het afschaffen van de regeling, blijven zonnepanelenbezitters nog even profiteren van dit voordeel.

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×