Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Column Maasdriehoek – het uitponden kan beginnen

Het uitponden kan beginnen

Je kan maar beter in aanmerking komen voor een hypotheek. Precies weten waar je wil wonen is ook wel handig. En met wie je wil samenwonen? Graag even snel beslissen.

Het kopen van een woning wordt binnenkort makkelijker dan het huren ervan. We stevenen namelijk af op een ongekende ramp op de huurmarkt. En ondanks dat je éigen woning voor velen het ultieme doel is, zijn er heel veel Nederlanders die om hele goede redenen willen huren.

Dat voor veel mensen “betaalbaar wonen” onbereikbaar is, is natuurlijk een onacceptabel gegeven. En dat de politiek daar wat aan wil doen is logisch. De hamvraag is echter of de voorgestelde maatregelen het probleem oplossen.

Hugo de Jonge heeft de “Wet Betaalbare Huur” afgelopen 25 april door de tweede kamer gekregen. Het is nu aan de eerste kamer om te beslissen of deze wet er definitief gaat komen. Als voor De Jonge alles goed gaat, is de wet al per 1 juli aanstaande van kracht. Volgens de initiatiefnemers gaan de huurprijzen van 300.000 woningen met gemiddeld €190,00 omlaag. Een nobel streven. Iets waar in potentie 300.000 huishoudens iets aan gaan hebben.

Waar ze echter volledig aan voorbij gaan, is dat de verhuurder doorgaans geen filantropische instelling is. De tijd dat de overheid zorg droeg voor onze woningvoorraad ligt ver achter ons. Voor de aanwas van nieuw vastgoed zijn we volledig afhankelijk van investeerders. En deze niet-filantropische verhuurders zullen vanaf 1 juli bij iedere huuropzegging sterk gaan overwegen om de woning te verkopen. En dat resulteert vooral in mínder huurwoningen. De krapte op de huurmarkt is al immens en die zal alleen maar toenemen.

Minder huurwoningen betekent minder flexibiliteit, minder kansen om te verhuizen voor je baan, minder snel onderdak na een scheiding, minder ruimte voor expats, enzovoort. Even een paar jaar huren om aan je nieuwe relatie te wennen is er straks ook niet meer bij. Daarom: je kan maar beter in aanmerking komen voor een hypotheek. Want dat goedkoop huren wordt straks een luxe voor de happy few.

Wat zou dan wel een goede manier zijn om de prijzen te verlagen? Organiseer méér alternatieven! Meer huurwoningen zou de prijsontwikkeling van zowel huurwoningen als koopwoningen drukken. Want iedereen die een alternatief heeft, bedankt voor een slecht aanbod.

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×