Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Column Maasdriehoek – het ene A-label is het andere niet

Dick zijn column in de Maasdriehoek: Het ene A-label, is het andere niet… (VIND Makelaardij)

Voor onze klanten wordt het energielabel steeds belangrijker. Door aanhoudende media aandacht, en door de hoge energietarieven van vorig jaar nog vers in ons geheugen, gaat niemand er meer zomaar aan voorbij.

Maar toch is het goed om de letter op het label niet al te serieus te nemen. Natuurlijk geeft het richting, maar het zegt niet alles.

Zo verkochten we ooit een woning met zeer matige isolatie. Maar omdat er zeer veel zonnepanelen op het erf aanwezig waren, was de optelsom van alles alsnog een A-label. Maar uit een zonnepaneel komt geen gas, dus zonder elektrische verwarming heb je daar niet veel aan. Het gevolg? Alsnog een hoge energierekening als je op gas gaat stoken. En door de matige isolatie was de energiebehoefte gigantisch.

Andersom geldt dat voor redelijk goed geïsoleerde woningen zónder zonnepanelen. Zeg even een woning met een bouwjaar eind jaren ’90, die heeft in originele staat zo goed als zeker al een B label. Dat zijn goed geïsoleerde woningen met een lage energiebehoefte. Met wat kleine aanpassingen kom je daar al snel van het gas af.

Daarom ben ik van mening dat het huidige energielabel helemaal niet geschikt is om een goed beeld te geven van de energieprestatie van een woning. Feitelijk zou je de beoordeling moeten splitsen. Aan de ene kant de isolatie en aan de andere kant de opwekking van energie. Dan kan je kopers echt een goed beeld geven van het geheel.

Maar zo ver zal het wel niet gaan komen. De politiek heeft veel moeite moeten doen om het energielabel in haar huidige vorm door te voeren. Dat zullen ze niet snel gaan veranderen.

Wat kan jij er dan aan doen toch de juiste informatie te verzamelen?

Vraag de verkoopmakelaar naar wat meer specifieke gegevens. Vraag of de verkopers weten hoe, wanneer en met welk materiaal er is geïsoleerd. Vraag ook naar de gezinssamenstelling van de verkopers en naar hun huidige verbruikscijfers. Probeer dan ook logisch na te denken over het gasverbruik. Verwarmen ze alleen op gas? Of komt het warm douchewater ook nog uit de CV-ketel? Misschien koken ze wel op gas? Dan weet je al snel waar je nog wat winst kan behalen.

Hetzelfde geldt voor zonnepanelen. Hoe oud zijn ze? Wat brachten ze afgelopen jaar op? Is er op de huidige omvormer nog ruimte om er extra panelen bij te leggen?

Dus: staar je niet blind op de letter op het energielabel. Dat zegt niet zoveel. Ook een A-label woning kan héél veel energie verbruiken.

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×