Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

De nieuwe woningwet van Hugo de Jonge..

Laat ik beginnen te zeggen dat de huidige situatie op de Nederlandse woningmarkt totaal onwenselijk is. Er zijn veel valide redenen te bedenken waarom er ingegrepen moet worden. Tegelijkertijd ben ik kritisch, want zolang ik me bezig houd met vastgoed, sinds 2007 ongeveer, is het een bekend gegeven dat er een woningtekort is. Dit woningtekort neemt om 2 redenen verder toe.

  1. Het immigratiesaldo;
  2. We wonen met steeds minder mensen in één woning.

Er zijn dus steeds meer woningen nodig. Een trend die de komende jaren écht niet gaat ophouden. De immigratie is niet onder controle. Dan hebben we het over zowel vluchtelingen, als over gezinshereniging, als over arbeidsmigratie, als over “gewone” verhuizingen binnen de Sjengenzone.

“Wat de overheid nu doet, is het herverdelen van de bestaande woningen”.

De overheid doet op dit moment bar weinig aan de toename van het woningaanbod. Overheden zelf hebben daar de middelen, kennis en capaciteit ook helemaal niet voor. Het enige dat de overheid hoeft te doen is grond aanwijzen waarop bouw mogelijk is. En ondanks dat we niet twijfelen aan de intenties, zien we dat in het hele land te weinig van de grond komen. Projectontwikkelaars willen wel, kopers zitten te smachten op nieuwbouw… Maar waar kunnen we bouwen?

Gelukkig heeft de gemeente Land van Cuijk enkele goede stappen gezet! Maar in alleen deze gemeente gaan we de landelijke dans om de grond niet winnen.

En er zijn natuurlijk allemaal belangenafwegingen mogelijk. We hebben de taak natuur te beschermen, we hebben zorg te dragen voor voldoende infrastructuur en we moeten ook bouwen voor de juiste doelgroep. Dus lukraak gaan bouwen, dat kan natuurlijk ook niet. Maar tegenover de belangen van de natuur (en anderen) staat ook nog zoiets als een artikel 22 van de Grondwet: ‘Bevordering van voldoende woongelegenheid is voorwerp van zorg der overheid.’ En de ESH van de Raad van Europa, die zegt: ‘Een ieder heeft recht op huisvesting.’

Maar de woningbouw delft toch vaak het onderspit.

En dus probeert de overheid, Hugo de Jonge in dit geval, de beschikbare woningen te herverdelen onder de woningzoekenden. Beleggers worden geweerd en mensen met een laag inkomen moeten meer kansen krijgen. Een nobel streven! Dat moet gezegd. Maar bereikt hij zo zijn doel?

Nee, uiteraard niet. Werkelijk niet één wetswijziging heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan een betere woningmarkt. Álle maatregelen van de afgelopen jaren leiden tot hogere prijzen en meer krapte. En met deze ontwikkeling is bijna niemand gebaat.

Wat je nu ziet is dat beleggers zich terugtrekken. Het kan natuurlijk positief zijn als beleggers hun vastgoed verkopen omdat de huurpenningen niet meer interessant zijn. Dan kan iemand anders die woning kopen voor eigen bewoning. Maar door deze transactie is er wel weer een huurwoning minder op de markt. En dat leidt tot verdere schaarste. Ondanks dat we in Nederland graag denken dat iedereen een huis wil kopen, hebben veel Nederlanders een legitieme reden om graag te willen huren.

Verder zie je ook dat woningbouw en transformatie op dit moment verder stagneert. De overheid bemoeit zich bijvoorbeeld door een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwprojecten en door een minimaal percentage van het project “goedkoop” te bouwen. Hierdoor staat het verdienmodel van een projectontwikkelaar fors onder druk en daardoor wordt er steeds vaker besloten om niet te bouwen.

Gevolg? Meer schaarste en hogere prijzen.

Eigenlijk is er maar één oplossing. Bouwen! Het liefst veel…

Daarom is het zo fijn dat we in Overloon zo goed als zeker een nieuwbouwproject mogen gaan verkopen waarin 103 woningen beschikbaar komen. Woningen voor bijna alle doelgroepen. Meer weten over dit project? Kijk dan hier.

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×