Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

#Dag 2 De invloed van Corona op de woningmarkt

De invloed van Corona op de woningmarkt

Om te beginnen: niemand weet het zeker. Ook ik niet. Toch doorlezen? Ik ga proberen mijn idee van de huidige situatie te schetsen. De komende 5 dagen post ik mijn visie over de woningmarkt, gekoppeld aan een van de huidige feiten.

  1. De rente is gestegen;
  2. Funda ziet een daling in het aantal kijkers;
  3. Er is een Structureel woningtekort;
  4. Huren is en blijft onbetaalbaar;
  5. De overheid pompt geld in de economie.

#Dag 2: Funda ziet een daling in het aantal kijkers

Funda is nog altijd de grootste en meest bezochte website voor het woningaanbod in Nederland. Daarom is hun analyse belangrijk. Wel houden we het bij de feiten. Ondanks dat mensen nu veel thuis zitten en ogenschijnlijk veel tijd hebben, lijkt het aantal bezoekers te dalen. Is dat direct iets om zorgen over te maken? Op de lange termijn denk ik van niet maar de courantheid van woningen staat de komende weken, of maanden, onder druk.

Dalend aantal bezoekers

Funda meldt dus dat het bezoekersaantal daalt. Over de tijdsspanne waarop dit gebeurt kan je nog discussiëren. Moet je jaar op jaar meten, of week op week? Funda koos voor het laatste. Waar de kijkcijfers voor DWDD en RTL Nieuws stijgen, daalt in een week tijd het aantal kijkers op Funda met 15%. Dit lijkt natuurlijk veel maar nog altijd had Funda 12 miljoen bezoekers in 1 week! De daling is in procenten dus duidelijk. De conclusie dat de markt opdroogt, zoals een aantal kranten stellen, lijkt mij vooralsnog zwaar overdreven.

Welke bezoekers haken af?

Hier kan ik niet met zekerheid antwoord op geven. Als ik logisch nadenk denk ik dat de kijkers die een latente behoefte hebben te verhuizen afhaken. Veel mensen zien Funda als een leuk tijdverdrijf. Ik hoor zelf ook bij die groep mensen. Lekker struinen door al het aanbod. Die mensen hebben op dit moment wel iets anders aan hun hoofd.

Er zullen ook nog mensen zijn met een concrete verhuiswens. Mensen die nét hebben verkocht. Mensen die nog thuis wonen. Mensen die onlangs zijn gescheiden. Mensen die een nieuwe baan hebben in een andere regio. Mensen die de aankomende huurverhoging van maximaal 5,1% niet willen meemaken. Die mensen blijven ook in de huidige markt op zoek. Sterker nog, die ruiken hun kans nu een deel van hun concurrentie thuis blijft.

Minder courante woningen

Het kromme van statistieken is dat er altijd uitzonderingen zijn. Eigenlijk is álles de uitzondering en daaruit filteren we een gemiddelde. Volgens Funda werden er 32% minder bezichtigingsaanvragen gedaan. Er zijn huizen waar tot een paar weken geleden 40 personen een bezichtiging voor aanvroegen. Als dat er nu 25 worden, is de woning nog steeds bijzonder in trek. Minder courante woningen die tot voor kort ook op slechts 1 bezichtiging per week konden rekenen, die zullen de dalende markt echter wel als negatief ervaren.

Kijkdagen bestaan niet meer

Wat voor kopers wel prettig is: door de 1,5 meter die mensen aan afstand moeten bewaren, zijn kijkdagen voortaan een no-go. Appartementen vol met kijkers zijn uit den boze. Makelaars trekken voor hun kopers meer tijd uit. Althans, ik zeker. De woning wordt even schoon gemaakt, de rondleiding gaat wat zorgvuldiger en langzamer.

Het aanbod stijgt

Wat interessant is, is dat het aanbod op Funda juist stijgt. Veel verkopers willen juist nu hun woning snel op de markt zetten. Daar waar ik er van overtuigd ben dat de Coronacrisis slechts een tijdelijk effect op de woningmarkt laat zien, kan een toenemend aanbod wél zorgen voor een prijsdaling. Of, beter gezegd, voor een minder harde stijging.

Wat dat betreft geldt voor nú ook voor de woningmarkt #flatteningthecurve.

 

Stel een vraag

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×