Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

#Dag 5 De invloed van Corona op de woningmarkt

De invloed van Corona op de woningmarkt

Om te beginnen: niemand weet het zeker. Ook ik niet. Toch doorlezen? Ik ga proberen mijn idee van de huidige situatie te schetsen. De komende 5 dagen post ik mijn visie over de woningmarkt, gekoppeld aan een van de huidige feiten.

  1. De rente is gestegen;
  2. Funda ziet een daling in het aantal kijkers;
  3. Er is een Structureel woningtekort;
  4. Huren is en blijft onbetaalbaar;
  5. De overheid pompt geld in de economie.

#Dag 5: De overheid pompt geld in de economie

De vorige crisis

In september 2008 viel de grot Amerikaanse zakenbank om. Lehman Brothers. Tot enkele dagen voor dat faillissement kreeg die bank nog AAA+ ratings. Dit bleek een opmaat voor een crisis die ruim 7 jaar duurde. In tegenstelling tot de huidige crisis was de bron van de crisis in 2008 en de jaren daarna van structurele aard. Het systeem zoals we dat gebruikten bleek door en door verrot.

Hierdoor duurde de crisis erg lang en was deze zeer intensief. Om de crisis het hoofd te bieden koos de regering voor bezuinigingen. Minder geld uitgeven, het huishoudboekje op orde en daarna opnieuw beginnen.

Veel gehoorde kritiek was dat deze bezuinigingen bij hebben gedragen aan een verslechtering van de economie. Immers, méér mensen kregen door de bezuinigingen nóg minder budget.

Budget. Dat is in mijn ogen direct het belangrijkste woord.

Doordat de crisis zo lang duurde en zo hevig was, volgden er faillissementen en ontslagen. Vacatures verdampte als sneeuw voor de zon. Hierdoor daalden de budgetten van vrijwel iedereen. Mensen die ontslagen werden kregen tijdelijk WW. Bedrijven die minder gingen verdienen staakte hun investeringen. Als iedereen op zijn geld gaat zitten, verdient niemand meer iets.

Euro’s zijn niet voor niets rond. Het moet rollen!

De woningmarkt heeft heel veel last van onzekerheid. Maar ik ben er van overtuigd dat diegene die een huis móet hebben, ook in een onzekere markt wil kopen. Teruglopende budgetten zijn een veel groter probleem. Als van (bijna) alle huishoudens de budgetten terug lopen, is er simpelweg minder geld om uit te geven. Pas als dat gebeurd lopen de transacties terug, dalen de prijzen en verandert de woningmarkt.  Omdat we jaren lang budgetten zagen verdampen en de crisis dieper en dieper werd (het dieptepunt lag 3 á 5 jaar na de start van de crisis), kwam de hele woningmarkt tot stilstand.

De huidige crisis

Vooralsnog is de huidige crisis niet ingegeven door een slecht systeem. Het is van buitenaf komend onheil. De overheid wil uit alle macht voorkomen dat deze crisis een te grote invloed gaat hebben op de budgetten van mensen. Daarom wordt er nu niet bezuinigd, maar juist ontzettend veel geld in de economie gepompt.

Waar ik heel blij mee ben, is dat veel van deze steun rechtstreeks bij de mensen terecht komt. Stiekem kijk ik al jaren met veel interesse naar het betoog van Rutger Bregman over gratis geld voor iedereen (basisinkomen). Een systeem dat in Nederland al aantoonbaar goed werkt, namelijk de AOW. Wij houden op die manier de budgetten van mensen die niet kunnen werken op peil en zij investeren dat weer in de economie door daar van te leven.

Wat de overheid nu doet komt in de buurt van dit idee. Geef gewoon het geld aan de mensen die het nodig hebben. Het belangrijkste verschil? Na deze crisis zal de overheid hier weer mee willen stoppen.  Logisch ook voor nu, maar deze maatregelen juich ik zeer toe. Op gedetailleerd niveau kan je nog twisten over de uitwerking maar in crisistijd breekt nood wet.

Omdat de overheid er alles aan doet de budgetten van mensen op peil te houden verwacht ik dat de Corona crisis van kortere duur zal zijn dan de financiële crisis in 2008. De pijn zal bij individuele mensen die toch ontslagen worden, of hun toekomstige baan zien verdampen uiteraard hevig zijn en dat is spijtig. Maar de overgrote meerderheid zal sterk uit deze crisis komen. En als dat zo is, ben ik er ook van overtuigd dat de woningmarkt deze tik zal overleven.

Stel een vraag

,

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×