Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

#Dag 4 De invloed van Corona op de woningmarkt

De invloed van Corona op de woningmarkt

Om te beginnen: niemand weet het zeker. Ook ik niet. Toch doorlezen? Ik ga proberen mijn idee van de huidige situatie te schetsen. De komende 5 dagen post ik mijn visie over de woningmarkt, gekoppeld aan een van de huidige feiten.

  1. De rente is gestegen;
  2. Funda ziet een daling in het aantal kijkers;
  3. Er is een Structureel woningtekort;
  4. Huren is en blijft onbetaalbaar;
  5. De overheid pompt geld in de economie.

#Dag 4: Huren is en blijft onbetaalbaar

Sociale sector

Iedereen die een woning huurt kan die woning (laten) toetsen aan de hand van een puntensysteem. Het puntensysteem wordt door de overheid opgesteld en na het tellen van alle punten die een woning scoort, kan je bekijken wat de huurprijs van die woning mag zijn.

Reden hiervan is dat de overheid tot aan de grens voor huursubsidie, controle wil over de huurprijs. Hierdoor voorkomen ze dat de huursubsidie onnodig in de zakken van de verhuurder terecht komt.

Komt het puntentotaal van de woning echter uit bóven die grens voor huursubsidie, dan mag de huurder vragen wat hij of zij wil. Dat noemen we de liberale sector.

De sociale sector is bedoelt voor diegene die met weinig inkomen toch zelfstandig wil wonen. In Nederland is ook geregeld sprake van scheefhuur. Daarmee bedoelen ze dat mensen met hogere inkomens toch in die goedkope huizen wonen. Dat is begrijpelijk maar daar zijn die huizen niet voor gebouwd. Door de huur voor die mensen op te drijven met extra huurverhogingen hoopt de overheid dat de huurders zelf kiezen te vertrekken en bijvoorbeeld een woning te kopen.

Liberale sector

De liberale sector begint bij huurprijzen vanaf €737,14 en hoger. Geeft het puntentotaal van een woning een huursom aan die gelijk aan, of hoger is dan dit bedrag, dan mag de verhuurder vragen wat hij wil. Bij wijze van spreke mag hij dan ook het tienvoudige vragen. Als de huurder daar voor tekent, is dat rechtsgeldig. Overigens gaat de liberalisatiegrens altijd over de aanvangshuurprijs en niet over de eventuele huurprijs die door stijgingen in de liberale sector terecht komt.

Huurders die net instappen worden al snel geforceerd in de geliberaliseerde sector te kijken. De huren die daar gevraagd worden gaan al snel over de €1.000,00 per maand. Precies om die reden willen deze huurders graag zo snel mogelijk kopen.

Huurverhoging 2020

Tot wel 5,1% of 6,6%!

Afhankelijk van het inkomen mag de verhuurder de huur verhogen tot een maximum van 6,6%!

Huurverhoging afgelopen jaren

Een korte opsomming van de maximale huurverhogingen van de afgelopen 5 jaar:

2019: 5,6%

2018: 5,4%

2017: 4,3%

2016: 4,6%

2015: 5%

Even een simpele berekening.
Een gezin met een inkomen van in totaal €50.000,00 betaalt voor 01 juli 2015 €800,00 huur. Vanaf 01 juli 2020 betalen zij het bizarre bedrag van €1.087,32 per maand! Voor hetzelfde huis wel te verstaan.

Een totale stijging van 35,9%

Toch maar kopen?

Woningcorporaties en de woningbouw

In een eerder bericht van had ik al duidelijk gemaakt dat het totale woningtekort, begin dit jaar, op 340.000 staat. Het is natuurlijk niet zo dat dit allemaal gewenste koopwoningen zijn. Dit gat kan prima deels met nieuwe huurwoningen worden gevuld.

Probleem in de huursector is echter het middensegment. Hiermee doelen we op het segment huurders dat te veel verdient voor de sociale sector en dus in de duurdere sector wordt geduwd. Terwijl veel van die huizen op basis van het puntensysteem zo’n €800,000 zouden mogen kosten, zorgt het feit dat de woning in de liberale sector zit er voor dat die woningen gelijk €1.100,00 kosten.

Simpel gezegd: er is geen middensegment. Het is sociaal, of duur! De overheid moet op zo kort mogelijke termijn zorgen voor een middensegment.

Mijn oplossing? Ik

Corona ten opzichte van deze feiten

Ik geloof zeker dat Corona voor een korte dip in onze woningmarkt gaat zorgen. Al is het maar om de reden dat mensen bij onzekerheid hun keuze uitstellen. Bij twijfel niet oversteken zeggen we dan. Maar feit is dat er een chronisch tekort aan woonruimte is, het alternatief (huren) is voor mensen in toenemende mate onbetaalbaar. De kosten van een eigen woning zijn vele malen lager dan de kosten van een huurwoning (liberale sector).

Een ding weet ik zeker. Onze huurmarkt is een reden de woningmarkt verder omhoog te stuwen.

Stel een vraag

,

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×