Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Dalen de prijzen? Het is maar net welk nieuws je wilt brengen…

Onderwerp van gesprek

Dagelijks worden we erop aangesproken. Op kantoor, maar ook op straat, in de supermarkt en op verjaardagen. Waar het jarenlang ging over de gestegen huizenprijzen, gaat het nu vaak over de dalende huizenprijzen. Maar dalen ze wel echt? In dit bericht gaan we daar kort op in.

“Prijzen koopwoningen gedaald”

Dat staat vaak in de krant. Prijzen gedaald. Maar wat ze eigenlijk bedoelen is dat de gemiddelde prijs is gedaald. En dat was precies zo toen de prijzen stegen. Als er steeds meer en meer dure woningen worden verkocht, stijgt de gemiddelde prijs. Verkoop je minder en minder dure woningen, dan daalt de gemiddelde prijs.

We vergelijken het vaak met een restaurant. Stel een restaurant heeft 10 gerechten met een gemiddelde prijs van €25,-. En ze halen het duurste gerecht van de kaart af. Daarna is de gemiddelde prijs van 9 gerechten ineens €22,50. Dan is het restaurant niet goedkoper geworden, maar de gemiddelde prijs is wel gedaald.

Wat is er nu aan de hand?

Heel simpel:

  1. De gemiddelde prijs per woning is aan het dalen.
  2. De gemiddelde prijs per m² woonoppervlakte is niet aan het dalen.

Monitor koopwoningmarkt

Het Kadaster, de TU Delft en Elsevier Weekblad voeren jaarlijks het onderzoek “monitor koopwoningmarkt” uit. Dit onderzoek is véél breder dan de maandelijkse cijfers die vanuit de branchevereniging NVM de wereld in wordt geslingerd. En het geeft dus ook een veel beter beeld van de werkelijkheid.

4 belangrijke conclusies over de vierkantemeterprijzen

  1. De markt normaliseert: na een korte periode waarin de vierkantemeterprijzen daalden, lijkt de markt voorlopig te normaliseren. De vierkantemeterprijzen daalden in het eerste kwartaal van 2023 0,6% ten opzichte van een jaar eerder. Het sterkst daalden de prijzen in de vier grote steden (-2,5%). In gemeenten buiten de 45 grootste steden stegen de prijzen zelfs nog met 1,1%.
  2. Lokale verschillen: prijzen variëren sterk tussen wijken. Het Museumkwartier in Amsterdam was in 2022 met een vierkantemeterprijzen van € 10.674 de duurste wijk in Nederland. Nieuweschans in de gemeente Oldambt met € 1.381 de goedkoopste.
  3. Starters slaan toe: kopers worden jonger, het aandeel starters wordt groter. Er zijn veel alleenstaande starters in grote steden.
  4. Klein meer gewild: de verkoop van grote huizen neemt af ten opzichte van kleine. Oude én nieuwe appartementen zijn populairder dan voorheen.

Ons advies?

Hou je koppie erbij, lees niet te vaak de krant en laat je goed informeren.

Heel de marktmonitor zelf lezen? Ga er dan even goed voor zitten!

Kwartaalrapportage-Monitor-Koopwoningmarkt-2023-1.pdf

 

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×