Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Woning verkopen bij scheiding

Door een echtscheiding is het verkopen van de gezamenlijke woning vaak onvermijdelijk. Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste omdat het huis waarschijnlijk gekocht is op het inkomen van beide partners. Ten tweede zit er mogelijk een overwaarde in, waar beide partners recht op hebben. Wanneer een koppel samen een huis koopt, dan is de meest logische eigendomsverhouding dat ieder 50% van het huis bezit. Hierdoor zijn beide partners ook voor 50% eigenaar van de hypotheek op het huis. Bij een scheiding of het verbreken van hun samenleving, willen de partners ook niet meer samen in het huis wonen. Eén van beide kan het huis op eigen naam krijgen of het huis wordt verkocht.

Verkopen of blijven wonen na scheiding?

Wanneer een koppel gaat scheiden en niet meer samen in het huis wil wonen, moet er een keuze gemaakt worden tussen het op één naam zetten van het huis en de hypotheek, of het verkopen van de woning. Een huis dat gekocht is op twee inkomens, is vaak niet betaalbaar voor één van beide eigenaren. Als één van beide er wel van overtuigd is dat de hypotheeklasten betaalbaar zijn, moet de bank ook nog bereid zijn om het risico te lopen. Het op één naam zetten van de woning en de hypotheek kan lastig zijn doordat de partner nog recht heeft op de helft van de opgebouwde overwaarde. De overnemende partner kan een extra hypotheek nemen voor het uitkopen van de ex-partner, wat weer extra maandlasten met zich meebrengt. In een voorbeeld leggen wij de situatie uit.

Voorbeeld

Partners kopen gezamenlijk (ieder 50%) een woning voor €400.000 die ze helemaal financieren met een hypotheek. Zes jaar later besluiten ze uit elkaar te gaan. Door aflossingen bedraagt de hypotheek nog €350.000. De huizenprijzen zijn hard gestegen. De verkoopwaarde komt nu uit op €500.000. Een van beide wil het huis op naam en informeert bij de hypotheekadviseur of het uitkopen gaat lukken. Er zijn nu een aantal hindernissen waardoor het op één naam zetten van het huis mogelijk niet lukt, namelijk:

  • Lukt het de overnemende partner om de hypotheeklasten alleen te dragen?
  • De partner heeft recht op de helft van de overwaarde (€500.000 – €350.000 = €150.000 / 2 = €75.000). Is dit geld niet beschikbaar? Dan moet er een extra hypotheek worden afgesloten.
  • Is er eventueel nog alimentatie verschuldigd aan de ex-partner?

Als er geen overwaarde maar een restschuld in het huis zit, ontstaat er een andere situatie. In dat geval moet de vertrekkende partner de partner die het huis op naam krijgt compenseren.

Als er geen overwaarde maar een restschuld in het huis zit, moet de vertrekkende partner de partner die het huis op naam krijgt compenseren.

De gezamenlijke woning verkopen

Bij verkoop van de woning hebben beide partners recht op de helft van de opbrengst en dragen ze ook ieder de helft van de kosten voor het verkopen. Hoewel partners overeenstemming moeten bereiken over het wel of niet verkopen, is het vaak de enige optie. Na verkoop kan de uitgekeerde overwaarde gebruikt worden voor het kopen van een andere woning. Als de verkoopopbrengst lager is dan de schulden en de kosten, kan er een schuld overblijven. Met een NHG hypotheek is er eventueel nog een oplossing, waarbij de schulden onder voorwaarden kwijtgescholden kunnen worden.

Meer weten over de mogelijkheden bij scheiding? Zowel over woning verkoop als financiering kunnen wij je helpen. Neem gerust even contact op!

 

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×