Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Welke pet zet de makelaar deze keer op?

Column Maasdriehoek

Een huis kopen? Dat kan ik wel zelf! Dat horen we bij VIND Makelaardij toch best geregeld. En dat vind ik gek. Sinds 2003 is de makelaar nog maar werkzaam voor 1 van de 2 partijen bij een transactie. Dat wil niet zeggen dat de verkoopmakelaar gaat liegen, of iets verzwijgt, maar wel dat hij zal handelen in het belang van de verkopers. En een makelaar hoort te allen tijde maar 1 pet op te zetten.

Zelf ben ik van mening dat een huis kopen meer risicovol is dan een huis verkopen. Waar bijna iedereen een verkoopmakelaar inhuurt, zien we dat bij de aankoop een stuk minder. Maar als aankopende partij zet je met speels gemak tonnen euro’s om in een paar bakstenen. En of die bakstenen waard zijn wat je ervoor betaalt, is maar sterk de vraag. De vraag of je goede bouwkundige kennis hebt en of je zonder hulp de koopovereenkomst kan beoordelen komt daar dan nog bij.

Juist omdat het risico bij een aankoop zo groot is, vinden wij aankoopbegeleiding van cruciaal belang. Hiermee zorg je voor een veilige deal, waarbij de beoordeling en bieding in jouw belang is gedaan. En ja, daar betaal je voor. Maar doe je het zelf en gaat het fout? Dan zijn de gevolgen niet te overzien.

Welke pet een makelaar opzet is sowieso iets waar je scherp op moet zijn. In principe is het een beroep dat iedereen mag uitoefenen. Er zijn geen wettelijke verplichtingen. Maar er is wel zelfregulering. Als een makelaar is aangesloten bij een van de grote brancheverenigingen moet hij zich aan de gedragscode houden en valt hij onder het tuchtrecht.

Onlangs was er nog een makelaar op televisie bij het SBS6 programma “Stegeman op de bres”. Daar kon je zien wat er gebeurt als een aankoopmakelaar twee belangen tegelijk dient. En als die makelaar dan niet bij een branchevereniging aangesloten is, rest niets anders dan een gang naar de rechtbank. In dit geval gaat het om een vermeende schadepost van ca. €200.000,- aan de kant van verkopers. Ik zeg bewust vermeende omdat er nog geen veroordeling is. Als je deze aflevering nog niet gezien hebt, raad ik je van harte aan dit alsnog te doen. Dat Rob Noy, eigenaar van RNV Juridisch in Overloon, hier zo veel werk in heeft gestoken is een compliment waard.

Wil jij zeker weten dat je belangen op en top worden vertegenwoordigd? Schakel dan een makelaar in die voor jouw belangen opkomt en kies daarbij voor een makelaar die is aangesloten bij een branchevereniging met een gedragscode en tuchtrecht.

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×