Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Veelgestelde vragen

Verkoop

Categorie: Verkoop

Het hebben van een energielabel is niet verplicht als jij een woningbezitter bent. Het is echter wel verplicht zodra jij je woning of appartement wil verkopen, verhuren of opleveren. Heb jij deze niet, dan riskeer je een boete.

Ga jij verkopen en heb je nog geen energielabel? Vraag hier dan eenvoudig je energielabel aan.

Categorie: Verkoop

Ja, dat mag. Een makelaar is niet verplicht om zich tot één kandidaat-koper te richten zolang er nog geen daadwerkelijke deal is. Een deal is pas bindend als door zowel koper als verkoper de koopovereenkomst is getekend.

Categorie: Verkoop

Als verkoper van een woning of appartement heb jij een mededelingsplicht aan de koper. Dit wil zeggen dat jij informatie over het pand en het perceel moet delen. Het gaat dan over bouwkundige gebreken aan de woning of eventuele bijgebouwen. Ook heeft het betrekking op juridische aspecten zoals een erfdienstbaarheid, bijvoorbeeld in de vorm van een recht van overpad. Deze zijn terug te vinden in de eigendomsakte.

Om aan de mededelingsplicht te voldoen krijg je van ons een vragenlijst over de woning. Deze vul je zo goed mogelijk en naar waarheid in. Zijn er dingen die niet op de vragenlijst voorkomen maar wel benoemd moeten worden? Voeg deze dan toe aan de vragenlijst en geef het door bij de makelaar. De mededelingsplicht zorgt er niet alleen voor dat jij de koper zo goed mogelijk van informatie voorziet, maar dient er ook voor om jezelf in te dekken tegen eventuele aansprakelijkheid achteraf tegen de zogenoemde ‘verborgen gebreken’.

Naast een mededelingsplicht voor jou als verkoper is en ook een onderzoeksplicht voor de koper.

Categorie: Verkoop

Ieder pand dat verkocht, verhuurd of opgeleverd wordt dient over een energielabel te beschikken. Dit energielabel kan variëren van een G tot een A++++ label en geeft de mate van de energieprestatie aan. Een G label wil zeggen dat het pand een zeer slechte energieprestatie heeft en een A++++ een uitstekende energieprestatie heeft.

Bij het bepalen van het energielabel speelt de isolatiewaarde en de zuinigheid van installaties een rol. Het hebben zonnepanelen en een warmtepomp hebben een positieve invloed op het energielabel.

Let op! Bij het verkopen, verhuren en opleveren van een woning of appartement is het hebben van een energielabel verplicht. Heb je deze niet, dan riskeer je een boete. Vraag hier eenvoudig je energielabel aan.

Categorie: Verkoop

Wanneer jij met meer dan één persoon eigenaar bent van een gebouw (bijvoorbeeld een appartementencomplex of een parkeergarage) dan heb je te maken met meer eigenaren. Meer eigenaren wil ook zeggen, meer mensen die er iets over te vinden hebben. Daarom wordt er een Vereniging van Eigenaren (VvE) opgezet. Met deze Vereniging van Eigenaren neem je beslissingen over bepaalde zaken en kom je samen op voor onderhoud, reparaties en het beheer van het gebouw.

Bij het nemen van beslissingen heeft iedere eigenaar een aandeel in de stemmen. Dit aandeel is evenredig aan het deel wat jij bezit van het gebouw. (Voorbeeld: heeft een appartementencomplex 1000m² en jij bezit hier 150m² van, dan beschik jij over 150/1000 van de stemmen.) De meerderheid van de stemmen geeft de doorslag binnen de VvE.

Categorie: Verkoop

De waarde van je huis is afhankelijk van verschillende dingen. Zo zijn de vierkante meters van je huis en het perceel belangrijk, maar ook spelen het afwerkingsniveau, de mate van luxe en de isolatiewaarde een belangrijke factor in het bepalen van de waarde. Om een goede waard indicatie te krijgen kun je het beste een makelaar uitnodigen.

Overweeg jij je woning te verkopen? Dan komen wij graag langs voor een vrijblijvende waardebepaling, klik hier om een afspraak te maken. Liever eerst een online waardebepaling? Klik dan hier.

Categorie: Verkoop

De kosten van een aankoopmakelaar of verkoopmakelaar zijn helaas niet fiscaal aftrekbaar. De verkoopcourtage, opstart- of intrekkingskosten en een aankoop fee zul je dus zelf moeten betalen. Het is helaas ook niet mogelijk om deze bij een geldvertrekker mee te financieren in de hypotheek. Gelukkig zijn er wel een aantal andere aftrekbare kosten.

Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar:

  • De advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekaanvraag;
  • De gemaakte kosten voor het verkrijgen van NHG (nationale hypotheekgarantie);
  • De kosten van een taxatie voor het verkrijgen/verlagen/aanpassen van de hypotheek;
  • De kosten van een bouwkundige keuring;
  • De gemaakte notariskosten voor het koppelen van de hypotheek aan de woning (let op: de notariskosten voor de eigendomsoverdracht zijn niet fiscaal aftrekbaar);
  • De boeterente.

Wil jij hier meer informatie over bij de belastingdienst? Klik dan hier.

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×