Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Overloon heeft een tekort aan betaalbare huizen!

Aanmelden voor nieuwbouw

Woningmarkt Overloon

€398.000,00. Dat is de vraagprijs van het goedkoopste huis dat in Overloon te koop staat. Althans, op Funda. De eerst volgende woning is €71.000,00 duurder. Onder de vier ton staat er één woning te koop. Tussen de vier en vijf ton staan er twee woningen te koop. Cijfers om als starter moedeloos van te worden.

Ondanks de nieuwbouw op CPO en ondanks dat er geregeld een leuke woning op het Snejerspad, de Pritter of de Trantert te koop komt, voldoet Overloon nog altijd niet aan de wensen van jonge huizenkopers.

Dat komt omdat Overloon bijzonder in trek is. Ook bij inwoners van omringende dorpen. Het is prachtig opgeknapt, voorzien van alle nodige faciliteiten en kent een actief verenigingsleven. Daarom is er altijd nog sprake van “import” en om diezelfde reden wil een groot deel van de jeugd graag in Overloon blijven wonen. Nu is het probleem dat dit bijna onmogelijk is geworden. Alweer!

In 2018 is d’n Hof fase II opgeleverd, tijdens de bouw stond er veel te koop omdat een groot deel van alle potentiële kopers daar zelf hun nieuwe huis ging bouwen. Een prachtig plan wat echt goed is geweest voor het dorp. In 2019 was het aanbod nieuwbouwwoningen of kavels voor starters nul. Kopers waren aangewezen op de bestaande markt en die liep daardoor in rap tempo leeg. Fijn voor de verkopers maar de balans is helemaal zoek.

In 2019 zijn er 14 woningen verkocht in een prijsklasse tot €230.000,00. Recreatiewoningen buiten beschouwing gelaten. 14 woningen in een heel jaar. Iets meer dan één! per maand. Het resultaat op dit moment? In deze prijsklasse is niks meer te koop. Nul komma nul. En dat wat in de verkoop komt, is daardoor meteen weer weg.

Een mogelijke oplossing?

Bouw geleidelijk en continu

CPO I en CPO II in Overloon waren grote projecten. Hier heeft de bestaande bouw last van gehad. Wij zijn voorstander van een meer geleidelijke en continue bouw van een lager aantal nieuwe starterswoningen. Stel dat Overloon elk jaar een blok van vier of vijf woningen zou bouwen. Twee hoekwoningen en drie rijwoningen. Of vier twee-onder-een-kap woningen. Dan heb je elk jaar eerlijke concurrentie voor de bestaande markt, doorloop in de markt en je biedt de jeugd een kans om in Overloon te blijven wonen.

Het probleem is echter dat dit niet kosten efficiënt is. Grotere projecten zijn dan beter. Echter, het negatieve effect op de bestaande woningmarkt is te groot. En niets bouwen, is nog veel erger. Voordat CPO I gebouwd werd stond het gebrek aan starterswoningen in Overloon geregeld in de krant. Door de grootschalige nieuwbouw is er in Overloon veel opgelost, maar nu de laatste woning een jaar geleden is opgeleverd, is de situatie voor de nieuwe generatie weer precies hetzelfde.

Bouw ook eenpersoonswoningen

De kleinste koopwoningen in Overloon hebben nog altijd drie slaapkamers en een zolder. Met andere woorden, geschikt voor kleine gezinnen, of voor samenwoners met een kinderwens. Hierdoor moeten alleenstaanden concurreren met samenwoners en qua budget loopt dat helemaal uit de pas. Een alleenstaande koper die €40.000,00 per jaar verdient heeft een budget van ca. €185.000,00. Terwijl samenwoners die sámen €60.000,00 per jaar verdienen ruim €285.000,00 budget hebben. Hierdoor staat een alleenstaande altijd met 1-0 achter zodra diegene wil bieden op een woning die ook geschikt is voor samenwoners en jonge gezinnen.

Grond is echter duur dus het bouwen van goedkope huizen is economisch moeilijk te realiseren. Daarom heeft het Rijk geld beschikbaar gesteld om projecten waarvan de kosten niet uit kunnen, te ondersteunen. Dus wat ons betreft? Bouwen!

Aanmelden voor nieuwbouw

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×