Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Prinsjesdag 2022: De plannen op een rijtje

Door de uitbraak van het coronavirus hebben we ‘m twee jaar moeten missen, maar dit jaar maakte de Glazen Koets zijn rentree. En wel met een extra passagier! Prinses Amalia maakte haar Prinsjesdag-debuut. Waar traditiegetrouw de Ridderzaal het toneel is voor de gezamenlijke vergadering van de Staten Generaal, werd er dit jaar uitgeweken naar de Koninklijke Schouwburg vanwege de renovatie van het Binnenhof. De overige tradities bleven in ere; het voorlezen van de Troonrede, het driewerf hoera voor de koning en het aanbieden van ‘het koffertje’ door de minister van Financiën aan de Tweede Kamer. VIND Makelaardij deelt graag de belangrijkste regeringsplannen voor het komende jaar die betrekking hebben op de woningmarkt. Plannen waar door de Nederlandse bevolking met smart op werd gewacht…

Energieprijzen niet langer door het dak

Veel mensen kregen de afgelopen tijd de schrik van hun leven, omdat de energieprijzen door het dak gingen. Met name de gasprijs rees door de oorlog in Oekraïne en de sancties aan Rusland de pan uit. Om mensen weer meer financiële ademruimte te geven, wil de regering een zogenoemd prijsplafond instellen. Concreet betekent dit dat huishoudens met een ‘normaal’ verbruik nooit meer dan een maximum prijs voor stroom en gas zullen betalen.

Het exacte plafond qua stroom- en gasverbruik is nog niet vastgesteld. In Den Haag wordt er momenteel gesproken over een gasverbruik tussen de 1200 en 1500 kuub en een stroomverbruik tussen de 2500 en 3000 kilowattuur. Wanneer jouw energieverbruik niet boven het (nog te bepalen) plafond uitkomt, betaal je de energieprijzen die vóór de oorlog in Oekraïne van kracht waren. Voor het aantal kuub en kilowattuur dat je hierboven verbruikt, betaal je wél het huidige, hogere markttarief. De overheid wil mensen hiermee bewuster maken van hun energieverbruik en het zuiniger omgaan met stroom en gas stimuleren.

Wanneer de energierekening precies omlaag gaat, hangt af van de energieleverancier. Enkele leveranciers zullen de tarieven per 1 november a.s. al omlaag brengen, anderen zullen dit per 1 januari 2023 doen.

Energiebelasting en energietoeslag

Om de huidige energieprijzen te verlagen, zal de energiebelasting flink naar beneden gaan. Daartegenover wordt de btw-verlaging op energie wel ingetrokken. Nederlandse huishoudens met de laagste inkomens kunnen daarnaast rekenen op €1300 aan energietoeslag.

BTW-nultarief zonnepanelen

De Europese Commissie heeft besloten om 0% btw mogelijk te maken op de levering en installatie van zonnepanelen (op of aan de woning). In 2022 is het btw-tarief op zonnepanelen nog 21%. Het is op dit moment ook al mogelijk om de btw op de aangeschafte zonnepanelen terugkrijgen van de Belastingdienst. Je moet je dan echter eerst registreren als ‘btw-ondernemer’. Met de invoering van het btw-nultarief hoeven particuliere zonnepaneelhouders zich niet meer te registreren als btw-ondernemer. Scheelt weer een hoop gedoe en administratieve kosten. Het kabinet wil deze regeling laten gelden vanaf 1 januari 2023.

Meer leencapaciteit door stijging minimumloon

Woningzoekers, en dan met name de starters, hebben het de laatste jaren niet makkelijk op de woningmarkt. De prijzen van koopwoningen zijn namelijk enorm gestegen, wat het moeilijker maakt om een woning te kunnen kopen. Hopelijk heeft de stijging van het minimumloon, dat per 1 januari 2023 met 10% omhoog gaat, een positieve invloed. Een hoger loon betekent namelijk ook een ruimere leencapaciteit voor het kopen van een woning.

Afschaffing jubelton

Het kabinet wil de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning verlagen van € 106.671,- naar  28.947,- in 2023. Dit bedrag is gelijk aan de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling van een ouder naar een kind, waarbij het kind zelf het bestedingsdoel mag kiezen. De verlaging van de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning moet ingaan op 1 januari 2023. Het kabinet wil de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning volledig afschaffen vanaf 1 januari 2024. 

Tijdelijke regeling hypothecair krediet (studielening)

Heeft een starter een studielening? Dan is de actuele hoogte van de studielening het uitgangspunt voor het bepalen van de maximale leencapaciteit voor een hypothecaire lening en dus niet langer de oorspronkelijke hoogte van de studielening. Het Nibud onderzoekt nog op welke manier de studielening meegenomen kan worden in de Tijdelijke regeling hypothecair krediet. Door uit te gaan van de actuele hoogte van de studieleningen wordt de leencapaciteit verruimd. 

Goed nieuws voor huurders met huurtoeslag

Niet alleen huizenkopers moeten diep in de buidel tasten voor een woning, ook huurders betalen flinke huurprijzen. Gelukkig is er goed nieuws voor de huurders die recht hebben op huurtoeslag, want ook de huurtoeslag zal in 2023 worden verhoogd.

Prinsjesdag, Miljoenennota, Rijksbegroting en Troonrede

In dit artikel hebben we de belangrijkste kabinetsplannen die zijn besproken tijdens Prinsjesdag met betrekking tot de woningmarkt voor jou uitgelicht. Ben je benieuwd naar de inhoud van de Miljoenennota, wil je de Troonrede nog eens nalezen of de Rijksbegroting voor 2023 inzien? Dan verwijzen wij jou graag naar de Prinsjesdag stukken van de Rijksoverheid.

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×