Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Trend prijsstijging woningmarkt zet waarschijnlijk door

Bestaande koopwoningen waren afgelopen januari 9,3% duurder dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs van een woning is daarmee opgelopen tot € 357.500. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Het gaat om de grootste prijsstijging in meer dan twee jaar. Naar verwachting zet deze trend door. Daar zijn twee hoofdredenen voor. Ten eerste herstelt de economie sneller dan gedacht. Ten tweede blijft het aanbod van woningen erg krap; de vraag naar woningen is veel groter. Bovendien is de hypotheekrente laag en zijn de financieringsvoorwaarden versoepeld.

Beleggers

Ook beleggers spelen een rol in de prijsontwikkeling. In het laatste kwartaal van 2020 hebben zij opvallend veel huizen gekocht als investering. Deze beleggers gaan niet zelf in het huis wonen maar verhuren het. Sinds 1 januari moeten beleggers 8% overdrachtsbelasting betalen in plaats van 2%. Experts verschillen van mening of dit in de toekomst effect gaat hebben op hun koopgedrag. Een deel denkt dat de rol van beleggers op de woningmarkt groot blijft.

Hypotheekrente

Hoewel de rente op de kapitaalmarkt in de afgelopen periode is gestegen, durven de meeste aanbieders van hypotheken hun rentes (nog) niet te verhogen. Dat komt omdat zij onderling stevig concurreren en geen marktaandeel willen verliezen. Daarnaast verandert de Europese Centrale Bank voorlopig niets aan het rentebeleid.

Meer informatie

Heb je een vraag over dit bericht of over een nieuwe of lopende hypotheek? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×