Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Column Dick: Hoe staat de woningmarkt ervoor als de winter nadert?

Hoe staat de woningmarkt ervoor als de winter nadert?

Slechts een jaar geleden werden we via de media stelselmatig gewaarschuwd dat de woningmarkt aanzienlijk zou vertragen, voornamelijk vanwege de stijgende rente, die naar verwachting alles tot stilstand zou brengen. En inderdaad, de prijsstijgingen van 2020 en 2021 kregen eventjes een flinke deuk. En dat is wellicht maar goed ook. Rond de jaarwisseling was de impact van inflatie en een snelle rentestijging absoluut voelbaar.

De meest recente krantenkoppen melden nu opnieuw drukte op de markt, biedingen boven de vraagprijs en stijgende verkoopprijzen. Deze trend wordt opnieuw gedreven door duidelijke oorzaken: een groot tekort aan beschikbare woningen en stijgende inkomens.

Maar wat brengt het volgende jaar? Een concrete voorspelling wagen is na de gebeurtenissen van de afgelopen vijf jaar riskant. Wat we wel weten, is dat de leencapaciteit voor alleenstaanden omhoog gaat. Ook weten we dat een studielening alleen nog voor het openstaande bedrag moet worden meegenomen bij een hypotheekaanvraag. Bovendien lijkt de inflatie redelijk onder controle te zijn.

Eén van de belangrijkste veranderingen voor jongeren is dat de maximale koopsom voor vrijstelling van overdrachtsbelasting wordt verhoogd naar €510.000,00. Deze vrijstelling is eenmalig toepasbaar in je leven, wat betekent dat je tot je 35e geen overdrachtsbelasting betaalt, mits de koopsom onder deze grenswaarde blijft. Dit kan een belastingbesparing tot wel €10.200,00 opleveren. Daarnaast is er een advies uitgebracht om de maximale koopsom voor financiering met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te verhogen naar €440.000,00. Normaal gesproken wordt dit advies opgevolgd, maar de definitieve NHG-grens is nog niet vastgesteld.

Laten we dan toch een kleine voorspelling wagen. Hogere inkomens, ruimere vrijstellingen en een relatief stabiele rente… Het lijkt erop dat de woningmarkt de komende tijd nog steeds op volle kracht zal blijven draaien. Dit zal pas veranderen wanneer er aanzienlijk meer woningen beschikbaar zijn, wat betekent dat er veel moet worden gebouwd. Gelukkig begint er in Overloon net een groot project met 103 woningen in diverse prijsklassen, variërend van sociale huur tot ruime bouwkavels.

Op 3 oktober organiseren we de eerste informatiemarkt in ’t Helder in Overloon. Je bent van harte welkom tussen 18:00u en 22:00u. Tijdens deze avond zullen nog geen kavels te koop worden aangeboden, maar je krijgt wel een prachtige indruk van de mogelijkheden, de ontwerpen en de indeling van de wijk. Heb je interesse? Bezoek onze website op http://www.vindmakelaardij.nl/heldersveld. Aanmelden is niet nodig.

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×