Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Dit betekent het biedlogboek voor jou

Per 1 januari 2023 moeten wij als makelaar verplicht gebruik maken van een biedlogboek. Dit houdt in dat je als koper inzicht krijgt in de andere biedingen. Met als doel meer transparantie te bieden gedurende het gehele koopproces en het vertrouwen in het koopproces te verhogen. Dat is in de eerste plaats voor jou als koper een fijn idee. Lees hier alles wat je verder moet weten over het biedlogboek.

Anoniem

Het biedlogboek is een digitaal logboek waarin dus alle biedingen genoteerd worden die op de woning zijn gedaan. Deze biedingen worden anoniem opgeslagen en bevatten naast de hoogte van het bedrag ook het tijdstip van het bod, eventuele voorbehouden en of er een boodschap door de potentiële koper is toegevoegd. De inhoud van de voorbehouden en de persoonlijke boodschap zijn niet zichtbaar.

Bestaande bouw

Het biedlogboek moet worden ingevuld bij de verkoop van iedere woning of ieder appartement. Ook bij stille verkoop. Daarnaast moet de koper en/of de verkoper een particulier zijn. Het gaat in dit geval om bestaande bouw. Het biedlogboek is niet van toepassing op nieuwbouw, recreatiewoningen, garageboxen, bedrijfspanden, bouwkavels en objecten zonder woonbestemming.

Brancheorganisatie

Zodra de ontbindende voorwaarden en/of de bedenktijd is verstreken, wordt het biedlogboek op verzoek openbaar gemaakt voor de potentiële koper. Het biedlogboek is ook alleen voor hen inzichtelijk die daadwerkelijk een bod hebben uitgebracht. Houd er als koper rekening mee dat het biedlogboek alleen verplicht is voor makelaars die aangesloten zijn bij een brancheorganisatie, zoals de VBO.

Realtime

Ondanks dat er in de regel afspraken gemaakt worden over de informatieverstrekking tussen de verkoopmakelaar en de verkoper, is dat echter niet verplicht. Het streven is wel altijd om geen verschil in informatie tussen deze twee partijen te laten ontstaan en dat alle informatie realtime gedeeld wordt. Dit is echter geen garantie.

Het biedlogboek draagt bij aan het geven van inzicht aan de koper in het gunnings- en prijsvormingsproces. Daarnaast helpt het de koper op het moment dat er bijvoorbeeld een geschil is. Op die manier moet het vertrouwen in het koopproces, dat door de overspannen huizenmarkt flink is gedaald, langzaam worden hersteld.

Eerlijk Bieden

Om het biedlogboek naar behoren bij de houden, maken wij bij VIND Makelaardij gebruik van het onafhankelijke makelaarskeurmerk Eerlijk Bieden. Zij maken het voor potentiële kopers mogelijk om via een online portaal een bod uit te brengen op een woning. Door dit te doen worden alle biedingen automatisch in het biedlogboek opgeslagen. Dit kan na afloop van het koopproces met alle biedende partijen op verzoek worden gedeeld.

 

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×