Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Eerst kopen of eerst verkopen?

Voor doorstromers op de woningmarkt is de moeilijkste keuze op dit moment of je eerst wil kopen, of eerst wil verkopen. Met deze keuze gaan wij je helpen. Niet door een algemeen advies te geven maar door de voor- en nadelen naast elkaar te leggen.

Waar het uiteindelijk om draait is zekerheid. Als je gaat verhuizen ontstaat er altijd iets van onzekerheid. Meestal zit er een moment tussen dat je moet durven springen in het diepe.  Als je eerst koopt, heb je de onzekerheid van de opbrengst van je eigen huis. Als je eerst verkoopt, heb je de onzekerheid van het niet hebben van een eigen woning.

Beide onzekerheden zijn vervelend, maar verhuizen zónder een van de twee is bijna onmogelijk.

Welke van deze twee het makkelijkst te accepteren zijn hangt af van de marktomstandigheden en een aantal persoonlijke factoren. Bijvoorbeeld je gezinssituatie, je inkomenspositie en de mate waarin je maximaal leent.

Eerst kopen

Op dit moment is de overheersende wens: eerst kopen! Bijna niemand is bang zijn of haar huis kwijt te raken, dus wil men zekerheid van onderdak hebben. Dit is een begrijpelijke wens. Zeker voor een gezin met jonge kinderen. De belangrijkste voordelen van eerst kopen zijn:

  • Het voorkomen dat je tijdelijk zonder onderdak komt te zitten. Als je eerst koopt, weet je wanneer je de sleutels van je nieuwe woning krijgt. Daardoor kan je later als je gaat verkopen bepalen per wanneer jouw woning beschikbaar komt voor de koper. Hierdoor heb je gegarandeerd een eigen plekje om te wonen.
  • Maar één keer verhuizen. Verhuizen geeft stress. En hoe hard wij ook ons best doen om zorgen uit handen te nemen, het sjouwen met dozen en het plannen van alle logistiek, abonnementen, postzaken, etc. is niet fijn. Door in één keer de nieuwe woning te betrekken voorkom je dat je twee keer alles op moet pakken.

Deze voordelen zijn tevens de nadelen van het eerst verkopen. Je loopt het risico om tijdelijk zonder onderdak te zitten en het is waarschijnlijker dat je vaker dan één keer moet verhuizen.

Eerst verkopen

Er zijn ook voordelen aan eerst verkopen. Op dit moment zien wij bij VIND Makelaardij namelijk dat de meeste huizen gekocht worden door mensen die hun handen al vrij hebben. De voordelen van eerst verkopen op een rij:

  • Je weet precies welk budget je hebt. Als je de woning nog moet verkopen hoop je op een bepaalde opbrengst, maar dat moet allemaal nog maar gaan blijken bij de verkoop. Hierom houden veel mensen bij de aankoop rekening met een lagere opbrengst dan gehoopt. Dit maakt je minder slagvaardig.
  • Overbieden is de norm geworden. Doordat overbieden zo normaal is geworden moet je soms meer betalen voor een woning dan dat eigenlijk goed voelt. Andersom kun jij je eigen huis ook goed verkopen wat het minder wrang maakt om zelf ook te overbieden.
  • Minder kans op dubbele woonlasten. Als je eerst verkoop is het aannemelijk dat je helemaal niet, of voor een korte periode met dubbele lasten zal zitten. Dit scheelt in de kosten qua rente, hypotheekadvies én notariskosten. Een overbrugging van 6 maanden kost al snel tussen de €6.000,- en €10.000,-.
  • Een betere onderhandelingspositie. In deze markt wordt nauwelijks onderhandeld. Toch zijn er bij biedingen meer zaken belangrijk dan alleen geld. Zo is de gewenste leverdatum belangrijk. Op het moment dat je al gekocht hebt, zal je waarschijnlijk ter voorkoming van dubbele lasten meer te wensen hebben ten aanzien van de leverdatum. Als een koper dan aan die wens tegenmoet kan komen, is een iets lager bod misschien aantrekkelijker. Als je daarentegen eerst verkoopt kan je aangeven dat de datum ondergeschikt is aan de prijs. Zo kun je de hoogste deal eruit slepen.

Ook hier zijn de voordelen van het eerst verkopen de nadelen van het eerst kopen.

Maar goed, het blijft een kwestie van persoonlijke voorkeur en gevoel. Waar voel jij je als koper of verkoper prettig bij. De lijst met voordelen om eerst te verkopen kan nog zo lang zijn. Als je niet met een jong gezin zonder eigen woning wil zitten, is de keuze snel gemaakt. Wij hopen dat deze voor- en nadelen van beide opties jou helpen om een goede keuze te maken of je eerst gaat kopen of eerst verkopen. Hier een keer samen over verder praten? Wij komen graag langs voor een vrijblijvend verkoopgesprek.

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×