Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Veelgestelde vragen

Algemeen

Categorie: Algemeen

Ja, VIND Makelaardij is aangesloten bij de VBO.  De VBO telt meer dan 1300 leden en is daarmee de op een na grootste branchevereniging voor makelaars, taxateurs en huurbemiddelaars. De branchevereniging zorgt ervoor dat alle haar leden beschikken over de juiste opleiding, middelen, producten en diensten om klaar te staan voor jou. Een VBO-makelaar staat voor kwaliteit, integriteit, deskundigheid en heeft een accurate kennis van de lokale markt.

Taxaties

Categorie: Taxaties

De taxateur komt naar de te taxeren woning toe om deze te inspecteren. Tijdens de inspectie kijkt de taxateur naar de bouwkundige staat van de woning, de algemene staat van onderhoud, de mate van luxe en doelmatigheid, het afwerkingsniveau, de energieprestatie en natuurlijk de vierkante meters. Vervolgens heeft de taxateur drie referentiepanden nodig om de taxatiewaarde te kunnen onderbouwen. Zodra het rapport klaar is, wordt deze ter validatie naar het NWWI toegestuurd.

Categorie: Taxaties

Een taxateur moet onafhankelijk zijn. Dit wil zeggen dat hij of zij niet betrokken mag zijn bij andere aspecten rondom de aankoop, verkoop of andere bemiddeling. Daarnaast mag de taxateur enkel binnen een straal van 20KM rondom het taxatiekantoor taxeren.

Heb jij een taxatie nodig, dan helpt VIND Makelaardij je graag. Deze vraag je gemakkelijk zelf aan via deze link. Twijfel je of onze taxateur de taxatie mag uitvoeren? Neem dan contact met ons op, dan zoeken wij het voor je uit.

Categorie: Taxaties

Een NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut) taxatie is een taxatierapport opgesteld door een gecertificeerde taxateur aan de hand van een inspectie van het object. De taxateur kijkt onder andere naar de bouwkundige staat van de woning, de algemene staat van onderhoud, de mate van luxe en doelmatigheid, het afwerkingsniveau, de energieprestatie en natuurlijk de vierkante meters. Vervolgens heeft de taxateur drie referentiepanden nodig om de taxatiewaarde te kunnen onderbouwen. Zodra het rapport klaar is, wordt deze ter validatie naar het NWWI toegestuurd. Deze vorm van taxatie wordt veelal door de bank geacht bij het verkrijgen of aanpassen van een lening. Ook bij een echtscheiding dien je een NWWI taxatie aan te leveren.

Categorie: Taxaties

Een taxatierapport is een waardebepaling waarbij een gecertificeerde taxateur de woning komt inspecteren. De taxateur stelt vervolgens een rapport op wat door het NWWI gevalideerd moet worden. De taxatie is nodig bij de ver- of aankoop van een woning voor het verkrijgen van de financiering. Ook heb je een taxatie nodig bij het verlagen van de hypotheekrente of het verdelen van een boedel bij een echtscheiding.

Ben je op zoek naar een gecertificeerde taxateur? Dan helpt VIND Makelaardij je graag. Vraag je taxatie hier aan.

Categorie: Taxaties

Bij een waardebepaling komt de makelaar naar de woning toe om een waarde af te geven voor een (mogelijke) verkoop. Tijdens dit gesprek gaat de makelaar in op de verkoopstrategie. Bij een taxatie komt de makelaar bij de woning langs om deze te inspecteren en de taxatiewaarde vast te stellen. Deze waarde wordt onderbouwd aan de hand van een taxatierapport en wordt ter validatie naar het NWWI gestuurd.

Overweeg jij je woning te verkopen? Vraag dan een vrijblijvende waardebepaling aan. Heb jij géén verhuiswens, maar een taxatie nodig? Dan is VIND Makelaardij ook hier beschikbaar voor. Deze taxatie vraag je gemakkelijk hier aan.

Categorie: Taxaties

De kosten van een taxatie zijn van een aantal punten afhankelijk. Zo is een desktoptaxatie goedkoper dan een door het NWWI gevalideerd taxatierapport. Welke voor jou het meest geschikt is, hangt af van de voorwaarde van de geldverstrekker en wat je wat de taxatie gaat doen.

Het basistarief van een NWWI gevalideerde taxatie ligt op €750,- inclusief BTW. Hier kunnen aanvullende kosten bij komen. Wil jij weten wat een taxatie voor jou kost? Neem contact op met een van onze medewerkers.

Direct een taxatie aanvragen? Dan kan via deze link.

Verkoop

Categorie: Verkoop

Het hebben van een energielabel is niet verplicht als jij een woningbezitter bent. Het is echter wel verplicht zodra jij je woning of appartement wil verkopen, verhuren of opleveren. Heb jij deze niet, dan riskeer je een boete.

Ga jij verkopen en heb je nog geen energielabel? Vraag hier dan eenvoudig je energielabel aan.

Categorie: Verkoop

Ja, dat mag. Een makelaar is niet verplicht om zich tot één kandidaat-koper te richten zolang er nog geen daadwerkelijke deal is. Een deal is pas bindend als door zowel koper als verkoper de koopovereenkomst is getekend.

Categorie: Verkoop

Als verkoper van een woning of appartement heb jij een mededelingsplicht aan de koper. Dit wil zeggen dat jij informatie over het pand en het perceel moet delen. Het gaat dan over bouwkundige gebreken aan de woning of eventuele bijgebouwen. Ook heeft het betrekking op juridische aspecten zoals een erfdienstbaarheid, bijvoorbeeld in de vorm van een recht van overpad. Deze zijn terug te vinden in de eigendomsakte.

Om aan de mededelingsplicht te voldoen krijg je van ons een vragenlijst over de woning. Deze vul je zo goed mogelijk en naar waarheid in. Zijn er dingen die niet op de vragenlijst voorkomen maar wel benoemd moeten worden? Voeg deze dan toe aan de vragenlijst en geef het door bij de makelaar. De mededelingsplicht zorgt er niet alleen voor dat jij de koper zo goed mogelijk van informatie voorziet, maar dient er ook voor om jezelf in te dekken tegen eventuele aansprakelijkheid achteraf tegen de zogenoemde ‘verborgen gebreken’.

Naast een mededelingsplicht voor jou als verkoper is en ook een onderzoeksplicht voor de koper.

Categorie: Verkoop

Ieder pand dat verkocht, verhuurd of opgeleverd wordt dient over een energielabel te beschikken. Dit energielabel kan variëren van een G tot een A++++ label en geeft de mate van de energieprestatie aan. Een G label wil zeggen dat het pand een zeer slechte energieprestatie heeft en een A++++ een uitstekende energieprestatie heeft.

Bij het bepalen van het energielabel speelt de isolatiewaarde en de zuinigheid van installaties een rol. Het hebben zonnepanelen en een warmtepomp hebben een positieve invloed op het energielabel.

Let op! Bij het verkopen, verhuren en opleveren van een woning of appartement is het hebben van een energielabel verplicht. Heb je deze niet, dan riskeer je een boete. Vraag hier eenvoudig je energielabel aan.

Categorie: Verkoop

Wanneer jij met meer dan één persoon eigenaar bent van een gebouw (bijvoorbeeld een appartementencomplex of een parkeergarage) dan heb je te maken met meer eigenaren. Meer eigenaren wil ook zeggen, meer mensen die er iets over te vinden hebben. Daarom wordt er een Vereniging van Eigenaren (VvE) opgezet. Met deze Vereniging van Eigenaren neem je beslissingen over bepaalde zaken en kom je samen op voor onderhoud, reparaties en het beheer van het gebouw.

Bij het nemen van beslissingen heeft iedere eigenaar een aandeel in de stemmen. Dit aandeel is evenredig aan het deel wat jij bezit van het gebouw. (Voorbeeld: heeft een appartementencomplex 1000m² en jij bezit hier 150m² van, dan beschik jij over 150/1000 van de stemmen.) De meerderheid van de stemmen geeft de doorslag binnen de VvE.

Categorie: Verkoop

De waarde van je huis is afhankelijk van verschillende dingen. Zo zijn de vierkante meters van je huis en het perceel belangrijk, maar ook spelen het afwerkingsniveau, de mate van luxe en de isolatiewaarde een belangrijke factor in het bepalen van de waarde. Om een goede waard indicatie te krijgen kun je het beste een makelaar uitnodigen.

Overweeg jij je woning te verkopen? Dan komen wij graag langs voor een vrijblijvende waardebepaling, klik hier om een afspraak te maken. Liever eerst een online waardebepaling? Klik dan hier.

Categorie: Verkoop

De kosten van een aankoopmakelaar of verkoopmakelaar zijn helaas niet fiscaal aftrekbaar. De verkoopcourtage, opstart- of intrekkingskosten en een aankoop fee zul je dus zelf moeten betalen. Het is helaas ook niet mogelijk om deze bij een geldvertrekker mee te financieren in de hypotheek. Gelukkig zijn er wel een aantal andere aftrekbare kosten.

Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar:

  • De advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekaanvraag;
  • De gemaakte kosten voor het verkrijgen van NHG (nationale hypotheekgarantie);
  • De kosten van een taxatie voor het verkrijgen/verlagen/aanpassen van de hypotheek;
  • De kosten van een bouwkundige keuring;
  • De gemaakte notariskosten voor het koppelen van de hypotheek aan de woning (let op: de notariskosten voor de eigendomsoverdracht zijn niet fiscaal aftrekbaar);
  • De boeterente.

Wil jij hier meer informatie over bij de belastingdienst? Klik dan hier.

Aankoop

Categorie: Aankoop

Nee, je bent niet automatisch koper als je de vraagprijs bied. De makelaar heeft de plicht om het bod voor te leggen aan de verkoper. De verkoper mag bepalen of hij/zij het bod accepteert, een tegenbod doet of hier niet op reageert. Als het bod is geaccepteerd ben je nog geen koper. Je moet namelijk aan het wettelijke schriftelijkheidsvereiste voldoen. Zodra de koopovereenkomst door zowel jou als koper en de verkoper getekend is, ben je officieel koper.

Categorie: Aankoop

Sinds 01-01-2023 zijn we verplicht om een biedlogboek bij te houden. Daarom verloopt het biedingenproces bij ons via Eerlijk Bieden. Een onafhankelijk makelaarskeurmerk dat het beiden op een woning op een eerlijke en transparante manier laat verlopen. Alle biedingen worden daarom geregistreerd via de biedsoftware van Eerlijk Bieden. Na afloop van de verkoop wordt het biedlogboek vrijgegeven.

Het uitbrengen van een bod kan via het portaal van Eerlijk Bieden. Je vindt dit portaal bij de pagina aanbod. Klik vervolgens op de woning waar jij een bod op uit wil brengen. Op deze pagina zie je een knop staan met de tekst “BRENG EEN BOD UIT!”. Kies nogmaals de woning waarop jij een bod uit wil brengen. Volg nu de stappen om je bod uit te brengen.

Categorie: Aankoop

Een zekerheid dat je bod geaccepteerd wordt heb je vrijwel nooit. Wel kun je het bod zo aantrekkelijk mogelijk maken. Daardoor kun je een aantal stappen doorlopen.

  1. Zorg dat je vooraf goed voor ogen hebt wat je financiële mogelijkheden zijn. Ga daarom tijdig in gesprek met een financieel adviseur. Zo weet jij precies wat je kan bieden en loop je minder risico op een ontbinding.
  2. Sluit je bod aan op de wensen van de verkopers. Zorg dat je tijdens de bezichtigingen aan de makelaar vraagt naar de leverdatum en naar wat de verkopers belangrijk vinden.
  3. Voeg zo min mogelijk (onnodige) ontbindende voorwaarden toe aan je bod. Een bod zonder ontbindende voorwaarden is aantrekkelijker om te accepteren dan een bod met ontbindende voorwaarden. Maar soms gaat het natuurlijk niet anders.

Kortom, zorgt ervoor dat jij goed voorbereid op jacht gaat.

Categorie: Aankoop

Nee, wij kunnen helaas niet optreden als aankoopmakelaar voor een object wat wij zelf in de verkoop hebben. Wij adviseren je om met een aankoopmakelaar in zee te gaan die voldoende kennis over de desbetreffende regio bevat. Heb je een woning gezien die niet door VIND Makelaardij wordt verkocht? Dan ondersteunen wij je graag als aankoopmakelaar of aankoopcoach.

Categorie: Aankoop

Ja, dat mag. Een bod is pas bindend als er een koopovereenkomst is getekend door zowel de koper als verkoper. Een onderhandeling is dus geen bindende overeenkomst tussen de partijen waardoor de bezichtigingen door mogen gaan.

Categorie: Aankoop

Nee, de makelaar bepaalt samen met de verkoper hoe de verkoopprocedure eruitziet. Heb jij serieuze interesse in een woning? Spreek dit dan duidelijk uit naar de verkoopmakelaar en vraag naar jouw positie tegenover een eventuele koop. Dit schept duidelijkheid en zo weet je waar je aan toe bent.

Categorie: Aankoop

Je bent in onderhandeling wanneer jij als koper een bod hebt gedaan op een woning en de verkopende partij hier op heeft gereageerd met een tegenbod. Als je een bod hebt gedaan op een woning maar de verkopende partij heeft hier (nog) niet op gereageerd, dan ben je (nog) niet in onderhandeling.

Categorie: Aankoop

Je hebt een leuke woning gezien en besluit hier een bod op uit te brengen. Er wordt onderhandeld en vervolgens wordt jouw bod geaccepteerd. Op dit moment lijkt het misschien al alsof je de koper bent, maar voor dat dit ook daadwerkelijk zo is dient er aan het schriftelijkheidsvereiste te worden voldaan. Dit betekend dat de koopovereenkomst door beide partijen getekend moet zijn. Als dat zo is, dan ben je officieel koper van je nieuwe woning.

Categorie: Aankoop

Wanneer je een bestaande woning koopt zitten hier kosten koper aan verbonden. Deze betaal je náást de koopsom. Onder de kosten koper vallen formeel gezien alleen de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de akte van levering, ook wel de kadasterkosten. Maar er kunnen meer kosten komen kijken bij de koop van een woning, zoals de advieskosten voor de hypotheek adviseur en de notariskosten voor de hypotheekakte. Deze worden vaak ook onder de kosten koper gecategoriseerd. Let op! Deze kosten zitten niet in de koopsom inbegrepen.

Categorie: Aankoop

De makelaar kan de status ‘onder bod’ aan een pand toekennen. Dit wil zeggen dat de verkoper in onderhandeling is met een potentiële koper.

Categorie: Aankoop

Voor een woning die verkocht is wordt een koopovereenkomst opgesteld en getekend. De koper kan hier enkele ontbindende voorwaarden in opnemen. Zo kan er een voorbehoud voor het verkrijgen van een financiering worden opgenomen, het voorbehoud voor het een bouwkundige keuring of het voorbehoud verkoop eigen woning. Als een van deze voorbehouden is opgenomen in de getekende koopovereenkomst, dan zal de woning ‘verkocht onder voorbehoud’ zijn, tot alle opgenomen voorbehouden zijn verstreken. Vanaf dan is de woning officieel verkocht.

Categorie: Aankoop

Bij het kopen van een woning die ‘vrij op naam’ is, betaal je geen overdrachtsbelasting. Deze betaalt de verkoper namelijk voor jou. De eventuele kosten voor de hypotheek, taxatie en de aankoopmakelaar komen wél voor eigen rekening. Ook de notariskosten zul je zelf moeten betalen.

Categorie: Aankoop

Je hebt als koper recht op 3 dagen bedenktijd bij het kopen van een woning. Tijdens deze bedenktijd mag de koper zonder enige reden afzien van de koop. De bedenktijd gaat de dag na het getekend ontvangen van de koopovereenkomst in en eindigen na dag 3 om 12 uur ’s nachts. Hier zitten een aantal regels aan verbonden. Zo moeten minimaal 2 dagen géén weekend- of feestdag zijn. Ook mag de bedenktijd niet eindigen op een weekend- of feestdag. De bedenktijd eindigt dan automatisch de eerstvolgende werkdag.

Categorie: Aankoop

Als jij een woning koop ontvang je informatie over het pand van de makelaar. Deze informatie is deels door de verkoper verschaft en heeft betrekking op bouwkundige en juridische aspecten. Dit heet de mededelingsplicht van de verkoper. Maar naast een mededelingsplicht voor de verkoper heb jij als koper ook een plicht, namelijk de onderzoeksplicht. Je kan dit bijvoorbeeld aan de hand van zes vragen doen.

  1. Wat is de onderhoudsstaat van de woning?
  2. Wat zijn de juridische verplichtingen?
  3. Wat staat er in het bestemmingsplan?
  4. Is de grond verontreinigd?
  5. Is er sprake van een erfpacht?
  6. Wat ligt er in de nabije omgeving?

 

Categorie: Aankoop

Wanneer een woning onder optie is, betekend dit niks meer dan dat de woning is gereserveerd. Als optienemer heb jij de mogelijkheid om binnen een bepaalde tijd aan te geven of je de woning wel of niet wil kopen. De woning mag in de tussentijd niet aan een andere koper worden verkocht. Aan het nemen van een optie zitten wel kosten verbonden.

Categorie: Aankoop

Het voorlopig koopcontract is het contract dat wordt getekend tussen de koper en verkoper van een woning. Deze is door de makelaar opgesteld en wordt ook wel de ‘koopovereenkomst’ of ‘koopakte’ genoemd. Het is de overeenkomst die wordt getekend waarin de eventuele ontbindende voorwaarden worden opgenomen. De notaris stelt aan de hand van het voorlopige koopcontract de akte van levering op. Deze akte is bindend voor de daadwerkelijke levering van de woning.

Eigenlijk is ‘voorlopig’ niet helemaal correct. Want het koopcontract is wel degelijk bindend voor zowel de koper als verkoper. Er zit zelfs een boete verbonden aan het onrechtmatig ontbinden van het koopcontract.

Categorie: Aankoop

Tussen het tekenen van de koopovereenkomst en de daadwerkelijke levering zit vaak nog enige tijd. Om de koop te verzekeren dien je in deze tussentijd een bedrag van 10% van de koopsom bij de notaris te storten in de vorm van een waarborgsom. Dit bedrag dient als een garantie voor de verkoper wanneer de koper niet op komt dagen bij de levering. De gestorte waarborgsom is een voorschot op de koopsom en wordt bij de levering hierop in mindering gebracht.

Maar lang niet iedereen heeft de financiële middelen om zelf de waarborgsom te storten. Daarom biedt de bank een bankgarantie aan waarbij ze aangeven garant te staan voor 10% van de koopsom.

Categorie: Aankoop
Eerlijk bieden is een volledig onafhankelijk keurmerk voor makelaars dat het biedproces zo eerlijk mogelijk laat verlopen voor woningzoekers en verkopers. Door alle biedingen in de software van Eerlijk Bieden vast te leggen, kan de makelaar na afloop van de verkoop het biedlogboek delen. Dit logboek geeft inzicht in de biedingen die er gedaan zijn, zodat jij als consument een beter inzicht in de woningmarkt krijgt.
Benieuwd hoe dit gaat? Bekijk het ik deze video van Eerlijk Bieden.
Categorie: Aankoop

Koop of verkoop jij een woning, dan zijn er enkele zaken waarvan af kan hangen op de koop of verkoop daadwerkelijk doorgaat. Dit noemt men de ontbindende voorwaarden. Deze worden opgenomen in de koopovereenkomst.

  • De koper kan een voorbehoud voor het verkrijgen van een financiering bij de geldvertrekker in de koopovereenkomst op laten nemen. Dit voorbehoud duurt in de meeste gevallen 6 weken. Als binnen deze 6 weken blijkt dat de koper de financiering niet rond kan krijgen en kan bewijzen hier alles aan te hebben gedaan, dan kan de koop worden ontbonden, zonder enige gevolgen.
  • De koper kan een voorbehoud verkoop eigen woning in de koopovereenkomst op laten nemen. Hiermee wil de koper verzekeren dat de koop enkel doorgaat als de eigen woning ook verkocht is.
  • De koper kan een voorbehoud bouwkundige keuring op laten nemen in de koopovereenkomst. De koper laat dan de bouwkundige keuring uitvoeren. Als de uit te voeren kosten hoger uitkomen dan het opgegeven bedrag, dan mag de koop door de koper worden ontbonden.
Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×