Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Het SCVM, wat is dat eigenlijk

Misschien goed om eens uit te leggen hoe dat zit met register-makelaars.

Sinds 2003 is voor het makelaarsvak een beëdiging niet meer wettelijk verplicht. Tot die tijd werkte een makelaar als een soort notaris. Een neutraal persoon die twee partijen samen bracht.

In 2003 is dat los gelaten. De makelaar werd niet meer beëdigd en ging voortaan aan het werk voor een specifieke opdrachtgever. Daarmee is de makelaar afhankelijk geworden, en dient hij/zij de belangen van één van de twee partijen die een koop tot stand willen brengen.

Maar als er wetgeving verdwijnt, is er zelfregulering nodig. Zo ook in ons vak. Dus zijn er particuliere initiatieven ontstaan. Initiatieven die de kwaliteit en het goede gedrag van een makelaar waarborgen.

Doordat er zelfregulering is, is wetgeving misschien niet nodig. Maar dat is wat kort door de bocht.

Bij VIND zijn we ingeschreven bij het SCVM, het NRVT en MMCEPI. Daarnaast zijn we lid van VBO Makelaars, onze branchevereniging. En hier kom je niet zomaar binnen. Om te beginnen moet je de juiste opleidingen afronden om je in een register in te schrijven. Daarna moet je jaarlijks voldoende onderwijs volgen om die inschrijvingen geldig te houden. Als lid van VBO moet je aantonen over de juiste kennis te beschikken.

En misschien nog wel het belangrijkste: als lid van een branchevereniging conformeer je jezelf als makelaar aan het tuchtrecht dat zij hebben georganiseerd. Houden we ons niet aan de gedragscode? Dan is dat reden voor een consument om naar het tuchtrecht te stappen. Sinds dit jaar is het tuchtrecht van VBO, NVM en Vastgoedpro samengevoegd. Dit zijn de 3 grootste brancheverenigingen.

Maar zoals gezegd. Het is wat kort door de bocht. Lid zijn van een branchevereniging is namelijk niet noodzakelijk. Iedereen kan zich makelaar noemen. Met alle gevolgen van dien. Een beetje commercieel talent kan een website (laten) bouwen, een logo ontwerpen en mag zich makelaar noemen. Sjablonen voor koopovereenkomsten zijn overal op het internet te vinden.

Er zullen ongetwijfeld erg goede makelaars actief zijn zonder branchevereniging. Zeker weten zelfs. Maar er zijn voorbeelden genoeg van makelaars die er een potje van bakken. Kijk maar naar een recente aflevering van Alberto Stegeman: OPLICHTENDE makelaar VLUCHT WEG als hij Alberto ziet! 😱😱 | Stegeman op de Bres – YouTube

Nou is dit geen voorbeeld dat heel geschikt zou zijn voor tuchtrecht, en dus is er aangifte gedaan bij de politie. Maar het gebrek aan toezicht maakt dat dit mogelijk is.

Nou zijn we zelf niet direct voorstander voor het herinvoeren van een wettelijke verplichting. Dit zou namelijk de instroom van nieuw talent in onze branche ernstig bemoeilijken.

Wat is dan wel de oplossing? Simpel: de consument moet zich goed laten informeren. Een lidmaatschap of register is echt niet heilig. Maar denk na voordat je kiest wie jouw huis mag verkopen….

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×