Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Prinsjesdag 2023

Op de derde dinsdag van september is het traditiegetrouw de dag waarop de regering haar plannen voor het komende jaar bekendmaakt. De editie van 2023 staat bekend als ‘Prinsjesdag light’ vanwege een demissionair kabinet, wat betekent dat ingrijpende besluiten zijn uitgesteld. Niettemin zijn er enkele belangrijke maatregelen die je, als (toekomstige) huiseigenaar in 2024, zult treffen. Hier brengen we je op de hoogte van de belangrijkste veranderingen.

Nieuwe Gezichten en Vertrekkende Leiders

Op dinsdag 19 september 2023 was het de laatste Prinsjesdag in functie voor meerdere politieke kopstukken. Niet alleen Mark Rutte, na de val van zijn vierde kabinet, heeft aangekondigd de politiek te verlaten, maar ook andere prominente politici zoals Sigrid Kaag, Carola Schouten en Kees van der Staaij zullen hun loopbaan buiten politiek Den Haag voortzetten. Maar er was ook een nieuwkomer tijdens Prinsjesdag 2023. Prinses Alexia, die dit jaar 18 werd, mocht voor het eerst als volwassene aanwezig zijn bij deze officiële gelegenheid. Zoals gebruikelijk konden we dit jaar genieten van de hoedjesparade, het driewerf hoera, de Troonrede voorgelezen door de koning en het aanbieden van ‘het koffertje’ door demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag. Voor jou als huizenbezitter is vooral de inhoud van dat koffertje van belang. We delen graag de belangrijkste plannen met betrekking tot de woningmarkt.

Koopkracht Stijgt

Prinsjesdag met een demissionair kabinet betekent de presentatie van een vrijwel beleidsarme Rijksbegroting. Toch valt er één opvallende uitgave op: het kabinet trekt de portemonnee voor armoedebestrijding. In een welvarend land als Nederland is het bijna onbegrijpelijk dat zonder overheidsingrijpen het aantal mensen dat in armoede leeft in 2024 zou stijgen tot bijna een miljoen. Om verdere groei van het aantal mensen dat niet kan rondkomen te voorkomen, trekt het demissionaire kabinet ruim twee miljard euro uit. Volgens de koopkrachtcijfers gaan alle inkomensgroepen erop vooruit. De laagste inkomens en gepensioneerden zien een stijging van ruim 1 procent in hun koopkracht. Gezinnen met kinderen krijgen zelfs een stijging van 2,4 procent. Het kindgebonden budget stijgt, en iedereen met een baan profiteert van een verhoging van de arbeidskorting.

Woningwaardegrens voor Startersvrijstelling Stijgt

Goed nieuws voor starters op de woningmarkt! Vanaf 2024 wordt de woningwaardegrens voor de startersvrijstelling verhoogd. De startersvrijstelling, die helpt bij de aankoop van hun eerste woning door vrijstelling van overdrachtsbelasting, gold tot nu toe voor woningen met een waarde tot €440.000. Deze grens wordt per 2024 aanzienlijk verhoogd naar maar liefst €510.000. Natuurlijk zijn er enkele voorwaarden verbonden aan de startersvrijstelling. Voor alle details over deze aantrekkelijke maatregel voor starters kun je terecht op de website van de Belastingdienst.

Meer Toezicht in de Bouw

Vanaf 2024 wordt geleidelijk een nieuwe wet geïntroduceerd om de bouwkwaliteit in Nederland te verbeteren en de positie van de bouwconsument te versterken. Deze wet, bekend als de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), zal stapsgewijs worden ingevoerd vanaf 2024. Kort samengevat zorgt deze wet voor meer toezicht in de bouw, private kwaliteitsborging en meer aansprakelijkheid voor aannemers. Vooral bij het (ver)bouwen van een woning in particulier opdrachtgeverschap kunnen de kosten stijgen door de verplichte inzet van een kwaliteitsborger. Naar verwachting zullen de gemeentelijke leges dalen. Voor meer informatie over de Wkb kun je terecht op de website van de Rijksoverheid.

Dat Kost Energie

In de afgelopen jaren heeft de energierekening aanzienlijke invloed gehad op onze maandelijkse woonkosten. De overheid heeft enkele maatregelen genomen om deze kosten te compenseren. In 2024 veranderen de volgende zaken:

  • De netbeheerkosten zullen vanaf 2024 stijgen, met een geschatte jaarlijkse toename van ongeveer €40. Hierdoor zal een gemiddeld huishouden in 2024 zo’n €600 per jaar aan netbeheerkosten betalen, ongeacht het energieverbruik.
  • Het energieprijsplafond, dat in het leven is geroepen om huishoudens te compenseren voor hoge belastingtarieven en leveringstarieven, wordt in 2024 beëindigd. Hierdoor moeten huishoudens weer het volledige leveringstarief inclusief belasting betalen.
  • De gemeentelijke energietoeslag voor huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum wordt in 2024 niet verlengd. Het Tijdelijk Noodfonds Energie blijft echter wel van kracht, waardoor huishoudens die hun energierekening niet kunnen betalen een beroep kunnen doen op dit vangnet.

Gelukkig is er ook goed nieuws! De salderingsregeling blijft in 2024 nog van kracht. Via de salderingsregeling kunnen huishoudens en kleine bedrijven zelfgeproduceerde elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet en deze tegen hun eigen verbruik wegstrepen.

Schenken? Doe het nu!

De schenkingsvrijstelling voor een eigen woning, bekend als de ‘jubelton’, wordt per 1 januari 2024 volledig afgeschaft. Als je van plan bent om een schenking te doen aan bijvoorbeeld je kinderen voor de aanschaf of verbetering van hun eigen woning, kun je dat in 2023 nog belastingvrij doen tot een bedrag van €28.947. Alle voorwaarden voor deze belastingvrije schenking zijn te vinden op de website van de Belastingdienst.

Miljoenennota, Rijksbegroting en Troonrede

In dit artikel hebben we de belangrijkste plannen van de regering met betrekking tot de woningmarkt voor je toegelicht. Ben je benieuwd naar de inhoud van de Miljoenennota, wil je de Troonrede nog eens doorlezen of de Rijksbegroting voor 2024 inzien? Dan verwijzen we je graag naar de Prinsjesdag documenten van de Rijksoverheid.

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×