Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Prijsplafond voor energie in 2023 definitief

Nog maar 3 weken tot het nieuwe jaar en jawel… Het is eindelijk definitief. De energieprijzen gingen het afgelopen jaar door het dak. Maar gelukkig (voor de meeste consumenten) is er nu een maximum tarief voor ieder verbruik tot aan het landelijk gemiddelde. Het landelijk gemiddelde noemen we daarom het “prijsplafond”. Per 1 januari worden de tarieven gemaximeerd. Wij vertellen je tot welk verbruiksniveau dit geldt.

Maximaal verbruik prijsplafond

Het prijsplafond is ingesteld voor stroom en gas. Verderop vertellen we je ook nog iets over blokverwarming.

Maximaal gasverbruik: 1.200m³

Maximaal stroomverbruik: 2.900kWh

Welke maandlast door het prijsplafond?

Stel je verbruikt binnen de marges van het prijsplafond exact het maximale aantal m³ gas en maximaal aantal kWh stroom? Wat kost dat dan?

De overheid heeft maximumbedragen per m³ gas en per kWh stroom beschreven. Deze bedragen zijn incl. energiebelasting en BTW.

Prijs per m³ gas: €1,45

Prijs per kWh stroom: €0,40

Verbruik je het héle prijsplafond? Dan betaal je dus:

(1.200m³ x €1,45) + (2.900kWh x €0,40) = €1.740,- + €1.160,- = €2.900,- per jaar.

Dit komt neer op een maandlast van €241,66

Wat als ik meer energie verbruik?

Al het verbruik bóven het prijsplafond wordt conform je contractprijs verrekend. Die kosten zijn dus afhankelijk van jouw (variabele) contract.

Wat als ik nog een vast contract heb met lagere tarieven?

Het prijsplafond biedt maximum tarieven. Heb jij nog een oud contract met lagere tarieven? Dan betaal je uiteraard niet de plafondprijs, maar gewoon jouw lagere contractprijs.

Kanttekeningen prijsplafond?

De overheid was bang dat de energiemaatschappijen hun tarieven kunstmatig hoog zouden houden, omdat het verschil t.o.v. het prijsplafond toch wel via subsidie betaald zou worden. Hier zijn nu afspraken over gemaakt. Energiemaatschappijen mogen ten opzichte van hun huidige inkooptarieven geen hogere marges berekenen dan dat ze de afgelopen jaren gemiddeld deden. Door de marges gelijk te houden meent de overheid dat ze verdere prijsstijging voor het het gebruik bóven de plafonds kunnen beteugelen.

Een tweede kanttekening is dat het allemaal erg veel belastinggeld kost. Al lijkt ons dat met de verhoging van de energiebelasting broekzak vestzak.

Hoe werkt het met blokverwarming?

Blokverwarming wordt niet per m³ gas of kWh stroom verrekend. De leverancier verbruikt dan wel gas of elektra, maar de doorrekening gaat in gigajoule. In feite een algemene benaming voor “energie”. Hoe jouw energie is opgewekt, voordat het bij je binnen kwam, is niet relevant.

De maximumprijs voor 1 gigajoule is €47,38. Dit geldt tot een maximum van 37 gigajoule per jaar.

Is het energielabel belangrijk?

Jazeker! We zien een toename in aandacht voor het energielabel. Bijna alle kandidaat kopers, én huurders, willen weten wat ze kunnen verwachten. Of het label daarin een volledig beeld geeft dat valt nog te bezien, maar het geeft in ieder geval richting. Heeft jouw huis nog geen energielabel en wil jij binnenkort je woning gaan verkopen? Het label is verplicht en is via onze website aan te vragen. Kijk hiervoor op: energielabel

Energie besparen?

Wat je nou ook van de hele discussie vindt, minder betalen is altijd aantrekkelijk. Wil jij weten of je jouw woning kan aanpassen zodat je minder energie verbruikt, en wil je weten of dit eventueel te financieren is? Wij staan graag voor je klaar! Kijk op VIND Financieel Advies voor meer informatie over onze verbouwingshypotheek.

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×