Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Stijgende huizenprijzen en voorzichtig optimisme rondom hypotheek rentetarieven

Goed nieuws voor de mensen die hun huis willen verkopen! In de maand december van het afgelopen jaar zagen we eindelijk weer een stijging in de huizenprijzen vergeleken met het jaar daarvoor. Volgens het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren de gemiddelde verkoopprijzen van woningen in december 2023 maar liefst 1,6 procent hoger dan die in december 2022. Dit betekende dat de gemiddelde verkoopprijs in die maand op een mooie €422.000 uitkwam.

Schaarste

Deze stijging kunnen we voornamelijk toeschrijven aan de krapte op de woningmarkt. Er is simpelweg meer vraag naar huizen dan er aanbod is, en dat stuwt de prijzen omhoog. Daarnaast hebben kopers ook meer financiële armslag gekregen dankzij stijgende lonen. Hierdoor kunnen ze een hogere hypotheek krijgen en dus meer bieden op hun droomwoning.

Minder woningtransacties

Wat ook opviel was dat er in december minder huizen van eigenaar wisselden dan een jaar eerder. Het Kadaster merkte op dat er iets minder dan 200.000 transacties plaatsvonden, wat 8 procent minder is dan het jaar ervoor. Mensen lijken vaker te kiezen voor ‘blijven zitten waar je zit’.

Verwachting hypotheekrente

Als je op het punt staat om een huis te kopen of als de rentevaste periode van je huidige hypotheek binnenkort afloopt, wil je misschien weten wat je kunt verwachten qua hypotheekrente in 2024. Natuurlijk kunnen we geen glazen bol raadplegen, maar economen van grote banken en financiële instellingen kunnen wel een voorzichtige voorspelling doen. De rente van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft directe invloed op de korte- en langlopende hypotheekrentes. In 2023 steeg de ECB-rente flink, wat leidde tot hogere hypotheekrentes. Sinds september 2023 is de ECB-rente echter stabiel. ABN AMRO verwacht geen verdere stijging en zelfs mogelijk een daling aan het einde van het tweede kwartaal van 2024. Hierdoor lijkt de kans op wat lagere hypotheekrente dit jaar redelijk groot. Maar verwacht geen enorme daling; economen zijn voorzichtig optimistisch voor 2024. Onthoud wel dat het jaar nog lang is, dus er kunnen nog verrassingen opduiken. Als je van plan bent om in 2024 een hypotheek af te sluiten of over te sluiten, is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een financieel expert.

Benieuwd wat de veranderingen voor jou betekenen? Plan vrijblijvend een afspraak in met onze hypotheekadviseur. Zo weet je meteen waar je aan toe bent!

Contact

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

043 204 15 43 info@vindmakelaardij.nl info@vindmakelaardij.nl 0478 70 05 10
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×